Jak ugotować kalafior? Najlepsze kulinarne triki!

Weronika Misiuk 05.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
kalafior
Fotografia: Schutterstock

Jak ugotować kalafior? To proste. Gotowanie kalafiora to tylko kilka chwil. Podpowiadamy, jak gotować kalafior!

Kalafior i jego właściwości odżywcze są cenione od wieków. To źródło cennych witamin i minerałów. Nic dziwnego, że wiele osób sięga po niego nie tylko w porze obiadowej. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do wielu dań, jak również znakomicie smakuje samodzielnie np. z podsmażanym masłem i bułką tartą. Jak ugotować kalafior, aby wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze? Zobacz nasze inspiracje!

Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

Gotowanie kalafiora – jak wybrać najlepszy kalafior?

Nie ulega wątpliwości, że efekt naszego końcowego dania w dużej mierze zależy od tego, jakiej jakości będzie nasz kalafior. W sklepach znajdziemy wiele odmian tego warzywa, ale to, na co szczególnie musimy zwrócić uwagę to jego główka. Powinna wyróżniać się jednolitą strukturą i kolorem, bez przebarwień i plam. Poza tym ważna jest również jędrność różyczek. Warto także spojrzeć na jego liście, czy nie są przypadkiem suche i żółte. Najlepiej spożyć kalafior do tygodnia po zakupie, ponieważ później traci wiele swoich cennych właściwości odżywczych. Trzeba również pamiętać o tym, aby kalafior przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę

Jak gotować kalafior w całości?

Ten proces nie jest trudnym zadaniem, ale to, czy uda nam się uzyskać najlepszy smak kalafiora to zasługa wielu czynników. Liczy się nie tylko jego rodzaj, ale również sposób przyrządzania i to, ile gotuje się kalafior. Oto podstawowe kroki!

  1. Zanim rozpoczniemy jego gotowanie musimy zaopatrzyć się w odpowiednio duży garnek, który pomieści całą główkę kalafiora. Następnie dodajemy do niego około 3 litry wody, lekko ją solimy i dodajemy łyżkę cukru.
  2. Podczas, gdy woda się gotuje możemy zająć się przygotowaniem kalafiora. Zaczynamy od usunięcia liści oraz twardej części łodygi. Jeśli już pozbędziemy się wszystkich niepotrzebnych części kalafior płuczemy pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie wkładamy delikatnie do garnka, co jakiś czas sprawdzając, czy kalafior nie jest już zbyt miękki.

Jak długo gotować kalafior w całości?

Długość gotowania kalafiora jest bardzo ważna. Niestety bardzo często nasz kalafior ostatecznie jest rozgotowany, co sprawia, że nie tylko  traci swoje cenne właściwości odżywcze, ale przede wszystkim swój wyjątkowy, delikatny smak. Po 10 minutach od wrzenia wody może on utracić nawet połowę swoich składników, a po pół godzinie aż 3/4 właściwości. Aby temu zapobiec powinniśmy gotować kalafior w całości nie dłużej niż 15-20 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. W czasie gotowania warto sprawdzać co jakiś czas jego twardość widelcem.  Po upływie określonego czasu kalafior należy wyjąć z wody oraz odcedzić. Aby nadać kalafiorowi nieco słodki smak i zapewnić mu piękny kolor warto dodać do wody również odrobinę mleka, sok z cytrynu lub łyżkę octu.

Zobacz także: Lubisz kalafior? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na sałatki z tym warzywem 

Kalafior – jak gotować różyczki?

Zamiast całego kalafiora możemy wrzucić do gotowania tylko jego różyczki. W tym przypadku proces będzie podobny. Co należy zrobić?

  1. W tym wypadku również musimy przygotować garnek z wodą (ok. 3 litry)  i dodać do niej łyżkę soli oraz cukru.
  2. Następnie zajmujemy się kalafiorem. Trzeba dokładnie obrać go z liści, pozbyć się zbędnych twardych części i podzielić na mniejsze różyczki, które dokładnie myjemy pod chłodną, bieżącą wodą

Zobacz także: Sałatkę z kuskusem przygotujesz w 15 minut. Podajemy sprawdzone przepisy 

Ile czasu gotować kalafior w różyczkach?

W tym wypadku czas gotowania kalafiora może być nieznacznie krótszy niż w przypadku całego warzywa. Zazwyczaj taki kalafior gotuje się ok. 10 minut. Od tego, jak długo gotuje się kalafior będzie zależał jego smak i jakość. Trzeba pamiętać o tym, aby nie przykrywać garnka. W czasie gotowania również co jakiś czas badamy twardość kalafiora, aby go przypadkiem nie rozgotować. Jeżeli jest już dostatecznie miękki to wyjmujemy różyczki z wody lub odlewamy wodę z użyciem durszlaka, a następnie różyczki układamy na półmisku. Taki kalafior idealnie smakuje lekko podsmażany na patelni z dodatkiem łyżki masła oraz bułki tartej, które znakomicie podkreślą jego delikatny, subtelny smak. To doskonały pomysł na szybki, pyszny obiad.

Ile gotuje się kalafior w zupie?

W okresie letnim dużą popularnością cieszą się zupy i kremy na bazie kalafiora. Nic dziwnego, taka zupa jest pożywna, a przy tym smakuje wybornie. Warto pamiętać, że im więcej kalafiora dodamy do zupy, tym będzie ona smaczniejsza. Wiele osób zastanawia się jednak, ile gotować kalafior w zupie. W tym wypadku trzeba co jakiś czas sprawdzać jego twardość i gotować do momentu, aż wszystkie różyczki będą już odpowiednio miękkie.

 Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę  

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.
Rozwiąż quiz

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.

1. Sangria to napój z czerwonego wina i wody z dodatkiem owoców. Z jakiego kraju pochodzi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów