Szukasz pomysłu na śniadanie? Sięgnij po jajko w koszulce!

Weronika Misiuk 05.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
jajko w koszulce
Fotografia: Schutterstock

Jajko w koszulce można przyrządzać na kilka sposobów. Jak zrobić jajo w koszulce? Poznaj przepis na jajko w koszulce!

Jajko w koszulce doskonale sprawdzi się w różnych sytuacjach, a szczególnie wtedy, gdy poranne wstawanie daje ci się we znaki i nie masz czasu, aby pomyśleć o jakimś bardziej skomplikowanym posiłku. Takie jajka są bardzo łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie są bardzo pożywne i doskonale smakują. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo przygotować jajko w  koszulce! 

Zobacz także: Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka na twardo!

Jajko w koszulce – przepis

Takie jajo, zwane również poszetowym znakomicie nadaje szybkie śniadanie. Jajko w koszulce gotuje się je w wodzie bez skorupki. Z pozoru zadanie może się wydawać łatwe, jednak i w tym wypadku trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim jajka, które użyjemy powinny być zimne prosto z lodówki, dzięki czemu żółtko zostanie płynne. Równie ważna jest świeżość jajek, aby białko mogło się odpowiednio ściąć i otoczyć swą strukturą żółtko. Jak zrobić takie jajko?

Składniki:

1 jajko

Sól
pieprz
oliwa z oliwek

W pierwszej kolejności gotujemy wodę – i tu trzeba pamiętać o jednej, ważnej rzeczy. To, jak przygotujemy ten wywar będzie miało rzeczywisty wpływ na smak a nawet wygląd jajka. Przede wszystkim do takiej wody nie dodajemy soli. Możemy dopiero osolić gotowe już do podania jajko. W klasycznej wersji do gotującej się wody można dodać odrobinę oliwy z oliwek albo octu. Ocet zagwarantuje szybsze ścinanie się białka oraz ładny kształt gotującego się jajka. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni mogą pokusić się o inne dodatki. Często kucharze dodają do gotującej się wody odrobinę wytrawnego wina, a nawet piwa. Warto spróbować różnych wersji i zobaczyć w jakim przypadku jajko będzie smakowało nam najlepiej. W zależności, co dodamy do wody zmieni się również smak jajka, który przesiąknie mocniejszym aromatem przygotowywanego przez nas wywaru.

Jeżeli mamy już nasz gotujący się wywar przechodzimy do kolejnego kroku. Jako rozbijamy i wlewamy do kubeczka. I tu pojawia się pytanie jak odpowiednio wlać jajko do wody? Przed jego wrzuceniem trzeba pamiętać o zamieszaniu wody, tak aby utworzył się wir, w sam środek którego wlewamy nasze rozbite wcześniej jajko.

Jajko gotujemy ok. 2-3 minuty do momentu aż żółtko będzie zawinięte w białko. Należy pamiętać o tym, aby białko było odpowiednio ścięte, konsystencja żółtka pozostała płynna. Po ugotowaniu jajko należy delikatnie wyjąć z wody za pomocą cedzakowiej łyżki na talerz, aby nieco odsączyć wodę. Jajko możesz posypać dla smaku odrobiną soli lub pieprzu. Niektórzy sięgają również po oliwę z oliwek, która nadaje mu wyjątkowego charakteru. Możesz mieć pewność, że ten klasyczny przepis na jajko w koszulce zachwyci twoich domowników i sprawi, że będzie częstą pozycją w ich porannym menu.

Zobacz także: Jak zrobić jajko na miękko? Krótki poradnik

Jaja w koszulce z wykorzystaniem folii

Jeżeli klasyczny sposób przygotowania tego typu jajka sprawia ci trudność – głowa do góry. Możesz sięgnąć po inną metodę równie często stosowną przez szefów kuchni. W tym przypadku niezbędna będzie foliowa sakiewka. Największą zaletą takiego gotowania jajka jest przede wszystkim fakt, że dzięki temu jajko wygląda estetycznie i ma apetyczny, regularny kształt. Jajko wlewamy do woreczka, uważając aby nie dostało się do niego zbyt wiele powietrza, bowiem będzie wypływać w wodzie. Następnie szczelnie zamykamy go w sakiewce i gotujemy w wodzie przez ok. 2 minuty. Tu podobnie, jak w przypadku klasycznej metody rodzaj wywaru jest dowolny i zależy przede wszystkim od naszych upodobań.

Jajo w koszulce – jak podawać?

Jajko znakomicie smakujepodane samodzielnie, ale jeżeli chcesz, aby twoje śniadanie było jeszcze bardziej wyjątkowe warto zadbać o różne dodatki. Dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez kromki świeżego pieczywa jajo w koszulce będzie doskonale komponować się z pełnoziarnistym chlebem lub bułką. Doskonale w tym przypadku sprawdzą się również grzanki. Na talerzu obok jajka nie powinno zabraknąć również świeżych warzyw, jak ogórek, pomidor, czy rzodkiewka, które nie tylko wzbogacą jego smak, ale też będą tworzyły miły akcent wizualny. Do jajka możemy podać również plasterki cienkiej wędliny lub różne odmiany sera żółtego. Nie powinniśmy również zapominać o sosach. Wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem delikatnych, aromatycznych ziół sprawdzą się w tym przypadku znakomicie.  Jeżeli dysponujemy nieco większą ilością czasu warto poeksperymentować trochę w kuchni i przekonać się, jak smakuje w różnych kombinacjach smakowych.

Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

 

 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów