Jajka w sosie koperkowym - prosty przepis na pyszne danie!

Malwina Wasilewska 17.06.2020
Jajka w sosie koperkowym
Fotografia: Shutterstock

Jajka w sosie koperkowym to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Jego wykonanie zajmie ci niewiele czasu. Ponadto do przygotowania tej potrawy potrzebować będziesz kilku łatwo dostępnych i niedrogich składników. Praktycznie każdy z nas bez specjalnych umiejętności kulinarnych jest w stanie wyczarować pyszne jajka w sosie koperkowym. Poznajcie nasz przepis.

Jajka w sosie koperkowym są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ta potrawa pochodzi z kuchni polskiej. Mogą ją jeść osoby na diecie wegetariańskiej oraz te, które chcą schudnąć. Sos koperkowy doskonale sprawdzi się w połączeniu z jajkami, zapewniając doskonały smak. Sprawdźcie nasz przepis na jajka w sosie koperkowym. Nasz przepis wystarczy na 2-3 dania.

Jajka w sosie koperkowym - składniki

Aby przygotować jajka w sosie koperkowym, potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  •  1/2 szklanki śmietany,
  • 1 szklanka bulionu,
  • koperek

Zobacz także: Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Potrawka z kurczaka sprawdzi się idealnie!

Jajka w sosie koperkowym - sposób przygotowania

Na początku ugotuj jajka w garnku. Następnie weź garnek i rozpuść w nim masło. Później dodaj mąkę i wlej bulion. Gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj śmietanę oraz koper. Całość znów zagotuj.

Na koniec rozbierz jajka z łupinek, pokrój je w kostkę, a następnie zalej sosem. Potrawę możesz połączyć z sałatą lodową. Opcjonalnie możesz dodać też do niej kawałki łososia. Gotowe!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów