Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka na twardo!

Sylwia Bagińska 28.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Na drewnianym blacie leżą jajka na twardo
Fotografia: Shutterstock

Nigdy nie wiesz, ile gotować jajka na twardo? Boisz się, że będziesz je trzymał w garnku za długo lub za krótko? W naszym artykule podpowiadamy, ile dokładnie należy gotować jajka na twardo i co zrobić, aby ich obieranie było szybkie i łatwe!

Jajka na twardo to składnik wielu dań. Chociaż ten produkt spożywczy, można jeść beż żadnych dodatków - wtedy też smakuje bardzo dobrze. Zanim jednak zaczniesz gotować, jajka na twardo, sprawdź, czy na pewno skorupka nie została uszkodzona. Dopiero wtedy możesz rozpocząć proces obróbki termicznej. Zobacz, jak prosto można przygotować jajka na twardo i do czego je dodać!

Zobacz także: Flaki wołowe - poznaj przepis na to tradycyjne danie!

Jak ugotować jajka na twardo?

Najpierw należy zalać wodę do garnka i czekać się zagotuje. Dopiero wtedy wkładamy delikatnie jajko, które wyjmujemy dokładnie po upływie 8 minut. Na koniec należy bardzo ostrożnie wylać wodę z garnka i w te miejsce wlać zimną. Dzięki temu ostudzimy jajka i zakończymy proces gotowania. Dopiero po ostudzeni jajka, można zacząć je obierać.

Co zrobić, aby jajka na twardo łatwo się obierać?

Aby obraż idealnie jajka na twardo bez widocznych żadnych uszkodzeń, zaleca się, aby po gotowaniu i lekkim ostudzeniu jajek, lekko uderzyć ich skorupkę – najlepiej o kant zlewu. Jajka z uszkodzoną skorupka należy ponownie odłożyć do garnka z zimną wodę i chwilę odczekać.

Jajka na twardo nie powinny jednak leżeć w zimnej wodzie dłużej niż kilka minut. W przeciwieństwie może pojawić się problem z obieraniem jajka. Skorupka może źle odchodzić i uszkadzać przy tym jajko.

Jajka na twardo: kalorie

Jajka to produkt spożywczy, który bardzo często polecany jest przy wielu dietach. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bardzo często chcą wiedzieć, jaka jest kaloryczność poszczególnych produktów. W przypadku  średniego jajka ugotowanego na twardo jest to około 85 kalorii.

Jajka na twardo: z czym podawać?

Jajka na twardo można dodawać do wielu potraw. Zacznijmy od tego, że same jajko lub z dodatkiem pieczywa to świetny pomysł na śniadanie. Wiele osób jednak kroi w plastry jajko i razem szynką, serem oraz warzywami, robi z tego pyszczą kanapkę.

Jajka na twardo to także główny składnik wielu sałatek. Oprócz tego, z jajkiem możemy zrobić pastę jajeczną. Możesz do niej dodać pora, brokuł oraz jogurt naturalny lub majonez.

Jajka to także produkt spożywczy, który jest podstawą do przygotowania dań wielkanocnych. W trakcie świąt widzimy przygotowane jajka na twardo w różnych postaciach.

Zobacz także: Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Uważaj na te produkty! Są silnie uzależniające! 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów