Jagermeister to jeden z najpopularniejszych likierów na świecie! Jak go przygotować i kiedy stosować?

Katarzyna Leszczyńska 25.09.2020 AKTUALIZACJA: 25.09.2020
Jagermeister w kieliszkach, na których leży plasterek cytryny - takie drinki niesie barman
Fotografia: Shutterstock

Jagermeister to nie jest zwykły alkohol. To ziołowy likier, który stosujemy także dla zdrowia. Kiedy go stosować i jak przyrządzić samemu w domu?

Jagermeister to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie, ale też... najbardziej specyficznych. Jest to bowiem ziołowy likier, bardzo wytrawny i specyficzny w smaku, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Okazuje się jednak, że poza typowymi właściwościami alkoholu, Jagermeister może poszczycić się także zastosowaniem zdrowotnym. Kiedy warto go wykorzystać? Podpowiadamy i zdradzamy wam przepis na domowy Jagermeister, który jest banalnie prosty.

Zobacz także: Proste przepisy na grzane piwo! Ten napój będzie idealny na jesień

Jagermeister - co to takiego? Krótka historia likieru

Jagemeister to 35% likier, który został stworzony przez… myśliwego! Dlatego też jego logo i butelka kojarzą się z polowaniem. Nic też dziwnego, że ten alkohol ma specyficzny ziołowy smak. Jak to się stało, że powstał?

Otóż Kurt Mast, niemiecki myśliwy i gorzelnik, w 1935 roku , postanowił zalać 56 ziół i przypraw korzennych spirytusem. W wyniku macerowania otrzymał likier o słodko-gorzkim smaku, który do dziś cieszy się olbrzymią popularnością, właśnie pod nazwą Jagermeister. W logo marki znajduje się oczywiście głowa jelenia z krzyżem między rogami, który jest symbolem św. Huberta, czyli patrona myśliwych.

Proces przygotowywania tego likieru do dziś jest pilnie strzeżoną tajemnicą, choć w sieci możemy znaleźć wiele receptur na jego przygotowanie. My także jedną znamy i chętnie się z wami podzielimy, nie możemy wam jednak zagwarantować, że jest to oryginalna receptura, bo ta po prostu nigdy nie została podana do wiadomości publicznej. Zanim jednak przejdziemy do samego przygotowywania likieru, zobaczcie, kiedy warto go zastosować.

Zobacz także: Ratafia – pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!

Jagermeister – zastosowanie

Oczywiście niektórzy Jegermeister wykorzystują dla smaku i piją go dla przyjemności. Jest to jednak tak specyficzny likier, że dużo osób raczej sięga po niego dla jego cennych właściwości. Jakich?

  • Wspomaga trawienie.
  • Utrzymuje na dłużej uczucie sytości, dlatego jest wskazany dla osób, które są na diecie.
  • Działa uspokajająco.
  • Pomaga się wyciszyć.
  • Redukuje ilość gazów w żołądku.
  • Działa rozgrzewająco, więc idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Co ciekawe, jego głównym przeznaczeniem było właśnie rozgrzewanie myśliwych podczas polowań.
  • Wzmacnia odporność.
  • Zwalcza stany zapalne w organizmie.
  • Pomaga w walce z przeziębieniem, dzięki obecności rumianku, kardamonu i… imbiru, czyli naturalnego antybiotyku.
  • Zwalcza bóle głowy, mięśni, a nawet bóle menstruacyjne.

Ważne jednak jest to, że dla zdrowotności można wypić co najwyżej kieliszek tego wartościowego trunku. Im więcej, tym oczywiście gorzej będziemy się czuć… następnego dnia.

Zobacz także: Nalewka z czarnego bzu jest hitem jesieni! Musisz jej skosztować

Jagermeister - jak przygotować?

Gdy już wiemy, na co warto stosować ten ziołowy likier, możemy zabrać się do jego przygotowywania. Oto przepis na to, jak zrobić domowy Jagermeister.

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 2 łyżeczki korzenia lukrecji
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 11 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 100 ml miodu spadziowego lub gryczanego
  • 2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Wszystkie zioła zgniatamy dokładnie w moździerzu. Wsypujemy je do słoika lub butelki, dodajemy przyprawy korzenne i zalewamy wódką. Zamykamy naczynie, wstrząsamy, żeby składniki się przemieszały i odstawiamy na tydzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Pamiętaj o tym, żeby codziennie zamieszać trunek.  

Po tygodniu likier przelewamy przez gazę, żeby go przefiltrować. Następnie dodajemy do niego miód, mieszamy i jeszcze raz filtrujemy przez gazę. Na koniec wlewamy do butelki przeznaczonej na nasz trunek, zakręcamy i likier jest gotowy.

Ważne – butelka powinna być ciemna. Dlatego też Jagermeister przechowywany jest w grubym, zielonym szkle. Wszystko przez to, że zioła, gdy mają za dużo światła, tracą swoje cenne właściwości.

Zobacz także: Margerita to jeden z najpopularniejszych drinków świata. Sprawdź, jak go przygotować

Jagermeister - jak podawać?

Gdy już wiemy, jak przyrządzić Jagermeister, warto zastanowić się nad tym, jak go podawać. Sam w sobie ziołowy likier może być bowiem niezbyt smaczny dla większości z nas.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na podawanie tego trunku jest podawanie go w kieliszkach, ale z dodatkiem pomarańczy. Ten owoc idealnie komponuje się bowiem z korzennym posmakiem likieru.

Niezwykle popularne jest także podawanie go w drinkach. Najbardziej znany na świecie jest tzw. Jagerbomb, czyli połączenie likieru z Red Bullem. Świetnie Jagermeister komponuje się także z takimi napojami, jak: tonik, Coca-Cola, Sprite, a nawet sok pomarańczowy lub ananasowy. Warto wówczas dodać do takiego drinka różne syropy jak: grenadina lub blue curacao, które nadadzą mu słodkości.

Zobacz także: Sangria to idealny napój na upalne dni! Sprawdź, jak zrobić ten hiszpański, owocowy drink

Uważasz się za znawcę alkoholu? Wiesz skąd pochodzi rum, whisky i tequila? Jeśli tak, to koniecznie weź udział w naszym quizie.

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.
Rozwiąż quiz

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.

1. Sangria to napój z czerwonego wina i wody z dodatkiem owoców. Z jakiego kraju pochodzi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów