Jabłka pod kruszonką. Poznaj szybki przepis na przepyszny deser!

Malwina Wasilewska 02.03.2020
Jabłka pod kruszonką
Fotografia: Shutterstock

Jabłka pod kruszonką to jeden z najpopularniejszych deserów. Jest on prosty do przygotowania i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Najlepiej smakuje na ciepło w połączeniu z lodami. Sprawdź nasz przepis na pyszne jabłka pod kruszonką.

Jabłka pod kruszonką, tak ja szarlotka, to deserowa klasyka dla każdego. Wypiek ten składa się z 2 warstw - nadzienia, czyli jabłek, i kruszonki. Przygotowanie tego deseru zajmie ci niewiele czasu. Sprawdź, w jakie produkty należy się zaopatrzyć i samodzielnie go wykonaj. To nic trudnego!

Jabłka pod kruszonką - przepis

Jabłka pod kruszonką będą smakować nie tylko miłośnikom słodkości, ale też tym z was, którzy uwielbiają jabłka. Smak wypieku będzie zależał od tego, jakiej odmiany jabłek użyjemy. Polecamy użyć kwaśnej odmiany, np. szarej renety, antonówki lub papierówek.

Zobacz także: Soki odchudzające to świetne uzupełnienie zdrowej diety. Te 5 przepisów musisz wypróbować!

Na kruszonkę potrzebować będziesz:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Lubisz kruszonkę? Możesz przygotować inne ciasta z jej dodatkiem, np. ciasto z wiśniami czy ciasto z rabarbarem.

Na nadzienie przygotuj:

  • 1 kg jabłek, (najlepiej kwaśnych),
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Zobacz także: Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować, żeby było szybko i tanio?

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż miękkie masło i dodaj do niego mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Całość wymieszaj i wyrób ciasto na kruszonkę. Później odstaw je i przejdź do wykonania nadzienia.

2. Obierz jabłka, pokrój je na kawałki, dodaj do nich pozostałe składniki na nadzienie i całość wymieszaj.

3. Wysmaruj formę masłem i przełóż do niej nadzienie jabłkowe. Następnie na wierzch połóż kruszonkę, rozprowadzając ciasto równomiernie na całej powierzchni nadzienia. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika podawaj z lodami waniliowymi.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów