Idealna jajecznica według Anthony'ego Bourdaina. Jego zdaniem większość robi ją źle

Mateusz Patyk 22.03.2017
Anthony Bourdain jajecznica
Fotografia: YouTube.com/Tech Insider

Najprostsze danie pod Słońcem okiem znanego kucharza. Okazuje się, że nawet to można zepsuć.

Im mniej składników i łatwiejszy przepis, tam wbrew pozorom można ponieść sromotną klęskę. Ale Anthony Bourdain, gwiazda telewizji i kulinarny celebryta, postanowił wszystkim amatorom jajecznicy wskazać w końcu właściwą drogę. Jego zdaniem wielu dodaje do tej potrawy najmniej potrzebny składnik - nabiał.

Mam wrażenie, że mleko lub śmietana niczego nie wniosą. Uważam, że jajecznica powinna opierać się tylko na jajach - twierdzi Bourdain w nagraniu dla youtube'owego kanału Tech Insider.

Wszystko po kolei. Jak przytacza słowa amerykańskiego kucharza nzherald.co.nz, do przygotowania doskonałego dania z rozbitych jaj najpierw powinno się dobrze rozgrzać patelnię - ale nie za bardzo. Przygotowane wcześniej świeże jaja należy rozbić na płaskiej powierzchni, co wykluczy drobne pęknięcia w skorupce, a tym samym przedostanie się fragmentów do płynnego środka.

jajecznica na patelni
Fotografia: East News

Nic nie jest przypadkowe

Po przelaniu zawartości jajek do naczynia z płytkim wgłębieniem, trzeba rozbić białko z żółtkiem za pomocą widelca. Anthony Bourdain radzi, aby nie przesadzić. Zamiast jednolitego, żółtego koloru, wystarczy uzyskać mieszaninę tych dwóch składników z widocznym podziałem na jedno i drugie. Później można jedynie przyprawić ją pieprzem i solą.

Kolejnym krokiem jest roztopienie na gorącej patelni kawałka masła. Gdy pojawią się bąbelki, czas na końcowy etap. Płynną masę przelewa się wtedy na rozgrzane naczynie, jednocześnie mieszając ją w sposób przypominający wzór "ósemki". Finalny produkt dla Bourdaina powinien być "puszysty, lekki i o falistej fakturze". Tylko tyle i aż tyle. ;-)

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów