Masz ochotę na egzotyczną podróż? Harira przeniesie cię do gorącego Maroka!

Katarzyna Leszczyńska 12.02.2020 AKTUALIZACJA: 12.02.2020
Harira w czerwonym glinianym naczyniu na stole obok natki pietruszki
Fotografia: Shutterstock

Kuchnia marokańska to wyrazista kuchnia z wieloma pysznymi daniami! Najpopularniejszym z nich jest harira, czyli syta i rozgrzewająca zupa. Jak ją zrobić?

W dzisiejszych kuchnia inna niż polska jest szeroko dostępna w naszym kraju. Coraz więcej jest też produktów w sklepach, dzięki którym sami możemy przygotować niektóre egzotyczne potrawy. Jedną z nich zdecydowanie jest harira, czyli najpopularniejsza zupa marokańska, która robiona jest na bazie wołowiny oraz ciecierzycy. Jest syta i pyszna, a jej smak sprawi, że choć na chwilę przeniesiecie się myślami do gorącej Afryki. Podpowiadamy przepis na harirę, którą w prosty sposób zrobicie sami w domu.

Zobacz także: Masz ochotę na lekką i smaczną zupę? Wypróbuj minestrone!

Harira – co to za zupa?

Harira to zupa charakterystyczna dla kuchni berberyjskiej. Przede wszystkim spotykana jest w Maroku, choć możemy ją spotkać także w całej kuchni Maghrebu, czyli regionalnej kuchni północno-afrykańskiej. W Tunezji i Algierii będzie jednak znana pod inną nazwą. W zależności też od regionu może różnić się nieco składnikami i smakiem. W Maroku nazwa harira wzięła się od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”.

Charakterystycznymi elementami dla kuchni marokańskiej są mięsa i owoce morza. Przede wszystkim je się tam cielęcinę, jagnięcinę, baraninę oraz drób. Marokańczycy unikają natomiast wieprzowiny, która jest zakazana w  ich religii.

Oprócz mięs charakterystycznymi elementami są wyraziste przyprawy jak: szafran, chili, kminek, imbir, mielone papryki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż i goździki. Marokańczycy w swojej kuchni chętnie wykorzystują także czosnek, cebulę, koper włoski, kolendrę, miętę, bazylię, liście laurowe. Kuchnia marokańska w swoich przepisach mocno czerpie inspirację z innych kuchni, wśród których możemy wymienić oczywiście kuchnię afrykańską, ale także indyjską, a nawet kuchnię włoską.

Zobacz także: Masz ochotę na pyszny i rozgrzewający obiad? Najlepszą opcją będzie zupa meksykańska mięsna z dodatkiem chilli

Harira – z czego się składa i jakie są dodatki?

Harira to najpopularniejsze danie kuchni marokańskiej. Ma swoje wyjątkowe zadanie. Dzięki temu, że jest syta i rozgrzewająca, ma przywracać muzułmanom siłę po ramadanie, czyli poście, który trwa od świtu do zmierzchu przez cały dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego. Taki posiłek sprawia, że zjedzony po zachodzie słońca lub przed świtem daje siły na cały dzień.

Ta gęsta zupa składa się oczywiście z mięsa. Zazwyczaj jest to baranina, choć niekiedy muzułmanie dodają do niej także wołowinę lub drób. Obowiązkowym dodatkiem do hariry jest mieszanka roślin strączkowych, w której skład wchodzą: ciecierzyca, bób, groch oraz soczewica. Całość gotujemy z dodatkiem przypraw typowych dla marokańskiego okręgu, jak: cebula, szafran, imbir, pietruszka, kolendra, pieprz.

Zobacz także: Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Najpopularniejszymi dodatkami do hariry są: makaron, kuskus lub ryż. To właśnie z nimi najczęściej możemy spotkać tę wyjątkową marokańską zupę.

Harira – przepis na najpopularniejszą zupę marokańską

Składniki, jakie znajdują się w harirze to jedno. Ważny jest także sposób jej przygotowywania. Podpowiadamy, jak zrobić to w polskim domu.

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego
  • 250 g ciecierzycy
  • 50 g soczewicy
  • Seler naciowy
  • Cebula
  • Puszka pomidorów (lub 250 ml pasaty pomidorowej)
  • 50 g kaszy kuskus lub makaronu durum
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • Świeża kolendra
  • Przyprawy: sól, pieprz, szczypta szafranu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, odrobina papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na mocz. O wiele łatwiejsza w przygotowaniu będzie ciecierzyca w zalewie, którą wystarczy odcedzić, żeby ją przyrządzić.

Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, które zalewamy wodą. Gotujemy, co chwilę szumując łyżką cedzakową. Do tego dodajemy ciecierzycę i soczewicę, a także pokrojony w plasterki seler naciowy i w kostkę cebulę. Zagotować. Następnie dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i wszystko razem gotujemy około godziny.

Po upływie tego czasu do zupy dodajemy zmiksowane z koncentratem pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Na końcu dodajemy do zupy makaron durum lub kuskus i gotujemy jeszcze do momentu, aż makaron będzie al dente lub kasza się ugotuje.

Całość przekładamy do miseczek (warto postawić na gliniane naczynie, żeby odczuć klimat Maroka) i posypujemy świeżą pietruszką oraz kolendrą.

Zobacz także: Zobacz także: Masz ochotę na „pomidorówkę”? Oto najlepsze przepisy!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów