Gyros to popularne greckie danie. Koniecznie wypróbuj te przepisy!

Weronika Misiuk 01.08.2019
gyros
Fotografia: Schutterstock

Gyros to popularna potrawa w kuchni greckiej. Najczęściej je się gyros z frytkami, gyros z ryżem lub w picie. Jak zrobić gyros?

Od wielu lat gyros zdobywa coraz większą popularność nie tylko wśród miłośników kuchni greckiej. Można go jeść na wiele sposobów. Z frytkami, ryżem , a nawet popularnej picie – we wszystkich tych wersjach smakuje wybornie. Jak zrobić szybko gyros? Podpowiadamy!

Gyros: przepis na tradycyjny grecki fast food

Kiedy myślimy o kuchni greckiej niemal od razu naszym oczom ukazuje się gyros. Jego podstawą jest dobrze wypieczone mięso na specjalnym rożnie, które następnie odcina się nożem albo przy pomocy specjalnego urządzenia. Później takie mięso zawija się w tzw. pitę
i podaje z frytkami, sosem oraz warzywami. Najczęściej gyros robi się z mięsa wieprzowego, choć często wykorzystuje się również mięso z kurczaka, cielęcinę lub baraninę. Zamiast pity można zastosować alternatywnie tortillę. Taki gyros możemy przyrządzić w warunkach domowych, co nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

Zobacz także: Sałatka gyros to podstawa każdej imprezy! Sprawdź przepis na warstwową sałatkę gyros

Składniki:
- pół kilograma mięsa wieprzowego
- pita lub opcjonalnie tortilla
- papryka: zielona, żółta i czerwona – 3 sztuki
- 50 dag sera żółtego
- 2 czerwone cebule
- olej
- przyprawa do dania gyros

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności mięso kroimy na mniejsze części i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa. Paprykę kroimy w delikatne paski a cebule w cienkie półksiężyce i dodajemy do mięsa. Wszystko razem smażymy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu. Ser z kolei ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Na pitę lub tortillę wykładamy mięso z warzywami, po czym delikatnie posypujemy serem żółtym i zawijamy w rulon. Gyros pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Idealnie smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub ziołowym. Jeżeli akurat nie masz w zasięgu żadnego z nich można wykorzystać tradycyjny majonez, zmieszać go
z jogurtem greckim, a następnie polać nim naszą gotową potrawę.

Zobacz także: Burrito to pomysł na przepyszny obiad! Poznaj przepisy na to meksykańskie danie

Gyros z frytkami

Gyros z frytkami jest bez wątpienia doskonałą propozycją obiadową. Jest sycący, a przy tym jego zrobienie nie wymaga dużych nakładów pracy.

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków lub gotowe opakowanie frytek
  • pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • pomidory – 3 sztuki
  • ogórki – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • sałata – 5 listków
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • sos tzatziki lub jogurtowy

Sposób przygotowania

Na początek mięso z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, i wrzucamy do garnka. Następnie polewamy je odrobiną oleju oraz dodajemy dla smaku przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem frytek. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieram, a następnie kroimy w grubsze paski, smażymy na oleju, aż uzyskają piękny, złocisty kolor i na koniec posypujemy odrobiną soli. Jeżeli zależy nam na czasie możemy sięgnąć po gotowe, pokrojone frytki ze sklepu.

Mięso wyjmujemy z lodówki, a następnie wrzucamy je na patelnię i smażymy, aż się przyrumieni. Warzywa kroimy na mniejsze części i razem z liśćmi sałaty układamy na talerzu. Na sałatę kładziemy gotowe mięso a obok porcję frytek. Całość polewamy sosem jogurtowym lub tzatziki.

Zobacz także: Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!

Gyros z ryżem

W tym wypadku dość kaloryczne frytki zastępujemy delikatniejszym ryżem. To doskonały pomysł na szybki, a zarazem pełnowartościowy obiad, a jego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.

Składniki:

  • trzy piersi z kurczaka
  • przyprawa do gyrosu
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 woreczki ryżu długoziarnistego
  • sos jogurtowy
  • oliwa
  • majonez

Sposób przygotowania

Do dużej miski wkładamy pokrojone w cienkie paski mięso, a następnie dodajemy dla smaku przyprawę gyros. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i dusimy pod przykryciem aż dla uzyskania pięknego, rumianego koloru. Mięso polewamy sosem jogurtowym z dodatkiem odrobiny czosnku i łyżki majonezu. Na koniec przyprawiamy solą lub pieprzem.

Kolejny krok to ugotowanie ryżu, które powinno przebiegać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie mięso należy polać sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i serwować je z ryżem. Smak dania niewątpliwie podkreśli ulubiony zestaw surówek. Taki gyros z sosem czosnkowym to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie nie tylko fanom greckiej kuchni.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad? Oto kotlety mielone w różnych odsłonach!

 

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów