Grzyby suszone - wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Sylwia Bagińska 09.09.2019 AKTUALIZACJA: 09.09.2019
Grzyby suszone
Fotografia: Shutterstock

Grzyby suszone są składnikiem wielu dań w tradycyjnej kuchni polskiej. Koniecznie sprawdź, jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia i jak poprawnie to zrobić.

Suszone grzyby charakteryzują się bardziej aromatycznym zapachem niż okazy świeże. Nic więc dziwnego, że w wielu domach grzyby suszone są przez całe lato oraz jesień. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie grzyby jadalne do tego się nadają.

Zobacz także: Grzyby trujące - sprawdź, jak wyglądają, żeby uniknąć tragedii

Przed suszeniem grzybów

Jeśli jesteś pewien, że wszystkie grzyby, które zebrałeś nadają się do suszenia, możesz zacząć je dokładnie oczyszczać. Koniecznie pozbądź się igliwia, resztek ściółki, a także innych zanieczyszczeń. Zrób to na sucho! Jeśli użyjesz do tego wody, grzyby nią nasiąkną i przez to będą dłużej wysychały i pociemnieją.

Gdy wszystkie okazy są oczyszczone, należy pokroić je w plastry o grubości około jednego centymetra. Małe grzyby lub np. kapelusze gatunków szlachetnych, np. prawdziwek można suszyć w całości.

Suszenie grzybów

Kawałki grzybów nadziewamy na sznurek lub drut. Możesz użyć do tego także patyczków lub rozłożyć na sitkach. Aby grzyby nie stracił tego, co w nich najcenniejsze, czyli aromatu oraz wartości odżywczych bardzo ważna jest odpowiednia temperatura suszenia.

Na początku grzyby suszymy w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza. Gdy grzyby stracą już większość wody, wtedy możemy temperaturę podnieść do maksymalnie 60 stopni Celsjusza, a pod koniec nawet do 70.

Grzyby powinny być suszone na słońcu. W przypadku pochmurnych dni, możemy wybrać piekarnik. Należy jednak wtedy uważać, żeby nie przypiec grzybów.

Dobrze zasuszone grzyby są elastyczne. Łamią się dopiero wtedy, gdy są mocno wygniatane. Niedosuszone okazy będą łamliwe, a przesuszone będą się kruszyć.

Zaleca się, aby susz grzybowy przetrzymywać z dala od słońca i powietrza. Świetnym rozwiązaniem jest metalowa puszka ze szczelnym wieczkiem.

Które grzyby wybierać do suszenia?

Należy pamiętać, że nie wszystkie grzyby jadalne nadają się do suszenia. W Polsce do szuszu najczęściej wybiera się:

Grzyby suszone – do czego dodawać?

Suszone grzyby można dodawać do wielu dań, a także dodatków. Są to między innymi:

Zobacz także: Bezpieczne grzybobranie - wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć 

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie! Powodzenia.

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów