Podajemy tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Smacznego

Sylwia Bagińska 27.08.2019 AKTUALIZACJA: 27.08.2019
Na stole stoi słoik z marynowanymi grzybami.
Fotografia: ---

Grzyby marynowane są nie tylko bardzo smaczne, ale także proste w wykonaniu. Koniecznie dowiedz się, jak je przygotować.

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem grzybów cały rok to koniecznie skuś się na ich marynowanie. Ten pyszny dodatek świetnie się sprawdzi na świątecznym stole, a także sylwestrowym przyjęciu. Grzyby ze słoików można dodawać także do mięs i ryb na zimno, a także sałatek. Koniecznie sprawdź nasz sprawdzony przepis na grzyby marynowane.

Zobacz także: Podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne kurki ze śmietaną

Marynowane grzyby – które najlepiej wybierać?

Niektórzy sądzą, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Jest to mit. Wiele okazów w większości składa się z wody, ale w swoim składzie zawierają wiele witamin oraz minerałów. Oprócz tego grzyby są cennym źródłem białka, aminokwasów, niewielkich ilości tłuszczów oraz węglowodanów. Grzyby są także niskokaloryczne. Warto po nie sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Niestety nie wszystkie grzyby nadają się do marynowania. Do słoików najlepiej wkładać borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, a także koźlarze babki, koźlarze czerwone, opieńki i rydze.

Według niektórych receptur nie powinno się mieszać różnych rodzajów grzybów w jednym słoiku. Wiele jednak gospodyń domowych tak robi. Najważniejsze, żeby do marynowania nie wybierać grzybów robaczywych, zwiotczałych i miękkich. Najlepiej sięgać po młode, twarde okazy. W przypadku dużych grzybów, wcześniej należy pokroić je na małe kawałki.

Tradycyjny przepis na grzyby marynowane

Ten przepis nie jest czasochłonny. Jego wykonanie nie zajmie ci dużo czasu. Jest też łatwy, a potrzebne produkty tanie. Koniecznie musisz go wypróbować.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Grzyby (około dwóch kilogramów),
  • Mała cebula,
  • Liście laurowe,
  • Ziele angielskie,
  • Cukier (około czterech łyżek),
  • Szklanka octu 10%  (na trzy szklanki wody).

Przygotowanie:

Grzyby należy dokładnie oczyścić i obrać. Następnie zalej je wrzącą i osoloną wodą. Przez chwilę gotuj, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.

Kolejny krok to obranie i pokrojenie cebuli. Zalej ją wodą i gotuj przez trzy minuty. Warzywo należy odcedzić.

Cebulę i grzyby należy przełożyć do słoików. Następnie zagotuj wodę z przyprawami (liść laurowy i ziele angielskie) i dodaj ocet. Zalej nią grzyby – pamiętaj, aby zalewa sięgała do około 3 centymetrów poniżej brzegów słoika.

Zakręć mocno słoiki i podgrzej je w naczyniu z wodą (około 90 stopni Celsjusza). W przypadku małych słoików rób to przed 20-25 minut, a dużych przez pół godziny.

Po ugotowaniu sprawdź jeszcze raz, czy wieczka są dobrze zakręcone. Słoiki najlepiej odnieść w miejsca z ograniczonym dostępem do słońca. Smacznego!

Grzyby marynowane na słodko

Niektórzy uwielbiają grzyby marynowane na słodko. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że do tradycyjnego przepisy dodasz więcej cukru. Reszta przepisu się nie zmienia. 

Zobacz także: Zupa kurkowa - sprawdź, jak przyrządzić to pyszne danie

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia! 

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów