Grzyby jadalne - sprawdź, które okazy należy zbierać

Sylwia Bagińska 03.09.2019 AKTUALIZACJA: 03.09.2019
Grzyby jadalne
Fotografia: Shutterstock

Grzyby jadalne od lat zbierane są w polskich lasach. Koniecznie dowiedz, które okazy należy zabierać! Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zabierasz do domu grzybów trujących!

Grzyby jadalne po odpowiedniej obróbce termicznej nie wpływają w negatywny sposób na zdrowie człowieka. Zbierane są głównie ze względu na walory smakowe. Grzybobrania od lat cieszą się ogromną popularnością w Polsce. Jednak niektórzy grzybiarze mylnie sądzie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych.  Jest to mit, gdyż wiele okazów jest cennym źródłem witamin, minerałów i innych ważnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz także: Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

Grzyby jadalne: kania

Kania (czubajka kania) to bardzo popularny grzyb. Ze względu na swoje walory smakowe, ten okaz jest pożądany przez wielu grzybiarzy. Niestety kanię, bardzo łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym. Ten silnie trujący grzyb może doprowadzić nie tylko do zatrucia, ale także do śmierci.

Kania – wygląd

  • Trzon tego okazu jest zazwyczaj bardzo długi – może on liczyć nawet do 40 centymetrów długości i około 2 centymetrów grubości. Jest on zakończony bulwą. Kolor trzony kani jest biało-brązowy, u dołu natomiast ma ciemniejsze prążki. Warto dodać, że trzon tego grzyba ma ruchomy pierścień.
  • Kapelusz kani ma zazwyczaj średnicę od 10 do 30 centymetrów. Swoim kształtem przypomina kapelusz z garbkiem umieszczonym na środku. Młode okazy mają kapelusze jajkowate i zamknięte. Dopiero później stają się one płaskie. W okresie dojrzewania grzyba kolor kapelusza jest brązowy. Z czasem staje się on białawy z brązowymi śladami. Oprócz tego brzegi kapelusza są postrzępione.
  • Blaszki są gęste i szerokie. Nie dochodzą one do trzonu.
  • Miąższ w trzonie grzyba jest łukowaty, a w kapeluszu miękki. Warto też dodać, że ma on kolor biały. Po uszkodzeniu nie zmienia swojej barwy. Oprócz tego ma delikatny zapach i łagodny smak.

Grzyby jadalne: borowik szlachetny (prawdziwek)

Prawdziwek to jeden z ulubionych okazów grzybiarzy. Oprócz walorów smakowych borowiki szlachetne docenione są także za cenne wartości odżywcze.

Borowik szlachetny (prawdziwek) – wygląd

  • Trzon - liczy od 5 do 25 centymetrów długości, a grubości do 3 centymetrów. Kolor trzonu może być biały, szarobiaławy, piaskowy. Młode okazy mają trzon pękaty, mocno osadzony w ziemi, z czasem dojrzewania wydłuża się i nabiera kształtu maczugowatego. Trzon borowika szlachetnego ma też charakterystyczną siateczkę koloru białego lub jasnobrązowego, która jest mocno widoczna na górze trzonu.
  • Kapelusz borowika szlachetnego może mieć średnice nawet do 25 centymetrów. U młodych prawdziwków kapelusz jest koloru białego, później piaskowego.  U dojrzałych okazów są one brązowe (jasne lub ciemne). U młodych borowików szlachetnych kształt kapelusza jest gładki, półkulisty, następnie wypukły. Stare okazy są natomiast rozpostarte. Powierzchnia u młodych borowików jest matowa, może być pomarszczona, a u starszych okazów jest lepka i gładka.
  • Miąższ – w większości przypadków jest biały, bardzo rzadko ma on kolor piaskowy lub kremowy. Młode borowiki mają miąższ twardy, starsze okazy są już gąbczaste. Warto dodać to, że po uszkodzeniu, przekrojeniu lub złamaniu, miąższ nie zmienia koloru. Borowik szlachetny ma podobny smak do orzechów a, jego zapach jest przyjemny.
  • Rurki  tego okazu mają do 3 centymetrów i łatwo się oddzielają od miąższu kapelusza. Mają barwę białą, czasami kremową (u młodych okazów) Dojrzałe okazy mają rurki koloru żółtooliwkowego, oliwkowozielonego lub żółtozielonego.

Grzyby jadalne: opieńki

Smak opieniek ceni sobie wielu grzybiarzy. Co ciekawe – te okazy można znaleźć nie tylko w lesie, ale także w ogrodach, parkach i sadach. Rosną głównie na korzeniach, pniach oraz gałęziach.

Opieńki – wygląd

  • Trzon tych grzybów ma zazwyczaj od 8 - 18 centymetrów, grubość do 2,5 cm, kolor: żółty lub miodowobrązowy, czasami czarnobrązowy  i czerwonobrązowy. Kształt trzonu opieniek jest cylindryczny i wygięty. Warto dodać, że trzony opieniek, które rosną w jednej gromadzie są często zrośnięte.
  • Kapelusz ma średnice o wymiarach około 3 do 13 centymetrów o brawie miodowobrązowej, miodowożółej. U dojrzałych okazów może być czerwonobrązowa lub oliwkowo brązowa. Kapelusz ma kształt wypukły, następnie jest on spłaszczony i pokryty drobnymi łuseczkami o kolorze brązowym.
  • Blaszki - są bardzo cienkie i zbiegające się. U młodych opieniek są koloru białego później beżowo-różowego. Należy pamiętać,  na blaszkach mogą wystąpić brązowe plamki.
  • Miąższ opieniek jest koloru białego lub cielistego i nie zmienia się po uszkodzeniu lub przekrojeniu. U młodych grzybów jest miękki, mięsisty u starych opieniek łykowaty, twardy.

Grzyby jadalne (boczniaki)

Boczniaki w porównaniu do innych grzybów jadalny posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo cenione są za pyszny smak.

Boczniaki – wygląd

  • Kapelusz tego grzyba może mieć średnicę od 5 co 25 centymetrów. Młode okazy maja kształt łukowaty z podwiniętym brzegiem. U starszych grzybów muszlowaty, lejkowaty lub wachlarzowaty. Warto dodać, że do podłoża, boczniaki przyrastają bokiem. Oprócz tego kapelusze tych okazów są miękkie i sprężysty. Powierzchnia natomiast jest gładka oraz naga (z wyjątkiem miejsca przy trzonie – jest pokryty białą pilśnią). Te grzyby mają także wiele kolorów – mogę przybierać różne odcienie brązowego, siwo brązowego, popielatego, a także stalowoniebieskiego i fioletowego.
  • Blaszki boczniaków są gęste i głęboko zbiegają na trzon. Mogą mieć kolor od białego po siwy. U dojrzałych okazów może on przybierać barwę fioletową.
  • Trzon ma bardzo krótki, ale gruby. Jego wielkość to maksymalnie do 4 centymetrów. Kolor może mieć biały lub siwy. Warto dodać, że trzony zazwyczaj są nagie – tylko przy podstawie są pokryte szczecinkami.
  • Miąższ boczniaków u młodych okazów jest miękki. Później staje się on sprężysty. Kolor ma biały a smak jest kwaskowaty.

Grzyby jadalne: pozostałe gatunki

Inne gatunki grzybów jadalnych to także:

  • Kurki

Są to jedne z najczęściej zbieranych grzybów w polskich lasach. Kurki charakteryzują się intensywnym żółtym kolorem. Można je już zbierać w lipcu. Ostatnie okazy można nawet znaleźć w listopadzie.

Kurki
Fotografia: shutterstock
  • Podgrzybek brunatny

Podgrzybki to kolejne często zbierane grzyby w lasach. Ten okaz cieszy się ogromną popularnością w kuchni. Wszystko przez szerokie zastosowanie kulinarne.

Podgrzybek brunatny
Fotografia: shutterstock
  • Koźlarz babka

Koźlarz babka dla wielu znany jest pod nazwą koźlak lub kozak. Te  leśny skarb poszukiwany jest przez wielu grzybiarzy. Koźlarze znajdziemy zazwyczaj w bardzo bliskim sąsiedztwie z brzozami. Występują zarówno w lasach liściastych, iglastych jak i mieszanych.

Koźlak
Fotografia: shutterstock
  • Koźlarz czerwony

Przez grzybiarzy potocznie nazywany także czerwieńcem, borowikiem czerwonym czy też czerwonym łebcem. Te okazy są powszechnie spotykane w polskich lasach i mają szerokie zastosowanie kulinarne. Czerwieńce znajdziemy już w lipcu. Ostatni okazy grzybiarze zrywają nawet w listopadzie.

Czerwieniec
Fotografia: shutterstock
  • Rydz

Rydze nie są grzybami, które powszechnie występują w polskich lasach, dlatego są pożądane przez wielu grzybiarzy. Sądzą oni, że jest to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Oprócz tego, rydze mają w swoim składzie wiele cennych wartości odżywczych.

rydz
Fotografia: shutterstock

Zobacz także: Podajemy tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Smacznego

Lubisz dania z ziemniaków? Koniecznie weź udział w naszym quizie!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów