Bezpieczne grzybobranie - wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

Sylwia Bagińska 03.09.2019 AKTUALIZACJA: 03.09.2019
Grzybobranie
Fotografia: Shutterstock

Lubisz zbierać grzyby? Sprawdź, co zrobić, aby twoje grzybobranie było bezpieczne.

Zbieranie grzybów, a także ich spożywanie w Polsce od zalania dziejów jest bardzo popularne. Niestety co roku wiele osób ma poważne problemy zdrowotne wywołane spożyciem trujących okazów. Niektóre kończą się nawet utratą życia. Koniecznie dowiedz się, jak sprawić, aby grzybobranie było bezpieczne.

Zobacz także: Podajemy tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Smacznego

Grzybobranie: nie masz pewności? Sanepid

Jeśli nie masz pewności czy grzyby, które zebrałeś są na pewno jadalne, możesz je zanieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią klasyfikatorzy grzybów oraz grzyboznawcy. Porada jest bezpłatna i dzięki niej dowiesz się, czy zebrane przez ciebie grzyby są jadalne, niejadalne lub trujące.

Pamiętaj jednak, ze specjaliści oceniają tylko grzyby świeże na podstawie ich cech zewnętrznych. Muszą one być dostarczone w przewiewnych pojemnikach, np. łupiankach lub koszach.

Grzyby muszę być przyniesione nie później niż do 48 godzin od zbioru. W tym czasie muszą być przechowywane w temperaturze do 10 stopni Celsjusza.

Pamiętaj także o tym, że grzyboznawcy nie oceniają grzybów przetworzonych lub zapleśniałych i nasączonych wodą.

Bezpieczne grzybobranie: ważne zasady

Pierwszą zasadą bezpiecznego grzybobrania jest zbieranie tylko tych grzybów, do których mamy pewność. Najlepiej okazy, które znajdziemy w lesie skonsultować z doświadczonym grzybiarzem i sprawdzić w atlasie grzybów, czy na pewno są jadalne.

Zanim zdecydujesz się wyrwać grzyba, pamiętaj, ze należy go delikatnie wykręcać – dzięki temu nie uszkodzisz grzybni.

Ważne zasady na grzybobraniu:

  • Grzyby należy zbierać do łubianek ulub wiklinowych koszów. Nigdy nie zabieraj ze sobą reklamówki!
  • Zbieraj tylko zdrowe okazy. Nie zabieraj ze sobą nadgryzionych grzybów, nadpleśniałych, czy też nasączonych wodą.
  • Pamiętaj, aby nie uszkodzić grzybni! Jeśli to zrobisz, nie urosną na niej kolejne grzyby.
  • Grzyby, które nie chcesz zbierać – pozostaw nienaruszone. Pamiętaj, że to pożywienie leśnych zwierząt.

Leśne mity

Zatrucia grzybami bardzo często spowodowane są niewiedzą i rozpowszechnianiem nieprawdziwych informacji. Obalmy więc kilka mitów.

  • Nieprawdą jest, że grzyby nagryzione przez zwierzęta są jadalne. Niektóre zwierzęta chętnie spożywają m.in. muchomory czerwone.
  • To nieprawda, że wszystkie grzyby jadalne mają rurki, a te niejadalne blaszki. Przypomnijmy, że kurki (pieprznik jadalny) ma fałdy i jest okazem jadalnym. Natomiast goryczak żółciowy (szatan) rurki.
  • Nie wszystkie grzyby trujące mają gorzki lub piekący smak. Tu warto zaznaczyć, że jeden z najsilniej trujących grzybów: muchomor sromotnikowy ma delikatny smak.
  • Mitem jest także to, że kilkukrotne obgotowanie trujących grzybów, pozbawia ich niebezpiecznych toksyn. Takie okazy nadal są silnie trujące.
  • Nieprawdą jest także to, że mleko jest najlepszym środkiem na zatrucia grzybami. Wręcz przeciwnie, Zawarty w mleku tłuszcz ułatwia wchłanianie toksyn. W przypadku podejrzenia zatrucia należy zabezpieczyć wymiociny i udać się z nimi do najbliższego szpitala.

Zobacz także: Chcesz być zdrów jak rydz? To koniecznie sięgaj po te grzyby 

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów