Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy!

Sylwia Bagińska 28.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na blacie kuchennym leżą gruszki.
Fotografia: Shutterstock

Gruszki w occie to jeden z pomysłów na przetwory zimowe. Ten owocowy przysmak podawany jest w wielu domach od pokoleń. Koniecznie sprawdź, jaki jest przepis na gruszki w occie.

Gruszki w occie to świetny pomysł na deser, do którego nie trzeba nic więcej dodawać. Jednak te marynowane owoce pasują także do mięs oraz wędlin podawanych na zimno. Niektórzy serwują je razem z serami żółtymi jako przystawki. Niektórzy dodają też do sałatek, ciast i wielu innych dań. W naszym artykule podpowiadamy, jak przygotować ten owocowy przysmak!

Zobacz także: Jak ugotować brokuł, żeby nie stracił cennych składników odżywczych?

Gruszki w occie: przepis z dodatkiem goździków

Składniki:

  • Twarde gruszki (około 3 kilogramów),
  • Woda (około 4 szklanki),
  • Cukier (około, 1,5 szklanki),
  • Ocet 10 % (jedna szklanka),
  • Łyżka goździków.

Przygotowanie:

Najpierw należy dokładnie umyć gruszki, a następnie obrać je ze skórki. Kolejny krok to wycięcie z owoców gniazda i przekrojenie ich na pół (duże gruszki zaleca się, aby pokroić na ćwiartki).

Aby zapobiec ściemnieniu obranych już gruszek, należy włożyć je do miski z wodą (można do niej dodać odrobinę soku z cytryny – nie jest to jednak konieczne).

Do garnka wlewamy składniki zalewy, czyli wodę, ocet, cukier i goździki. Do gotującej się płynu należy dodać gruszki. Na niewielkim ogniu należy gotować jeszcze przez pięć minut.

Gruszki umieszczamy w słoiku, a następnie zalewamy je wrzącą zalewą. Należy pamiętać, że wcześniej należy usunąć z niej goździki (może ona powodować czarne plamy na gruszkach). Dlatego zaleca się, aby goździki umieścić w zaparzaczce do herbaty – wyciagnięcie ich wtedy, nie powoduje żadnych problemów.

Zawekowane słoiki należy postawić w miejscu, w którym ograniczony jest dostęp do światła.

Gruszki w occie: przepis z dodatkiem kory cynamonowej

Składniki:

  • Twarde gruszki (około 3 kilogramów),
  • Woda (około 4 szklanki),
  • Cukier (jedna szklanka),
  • Ocet winny lub jabłkowy (około 1 litr),
  • Jedna cytryna,
  • Jedna kora cynamonowa,
  • Łyżeczka goździków,
  • Starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki).

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku pierwszego przepisu, gruszki należy dokładnie oczyścić, pozbyć się gniazda i pokroić. Dopiero następnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, przyprawy i pokrojoną wcześniej w plastry cytrynę.

Pokrojone i obrane gruszki należy dodać do wrzącej zalewy. Na małym ogniu należy gotować jeszcze przez 10 minut, a następnie wyjąć gruszki (zalewę należy nada gotować, jeszcze przez 15 minut). Gdy zalewa zacznie odparowywać i zmniejszać swoją objętość, należy wlać do ją słoików z gruszkami. Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj jeszcze przez 10 minut. Po ostudzeniu należy odstawić do spiżarni lub piwnicy.

Gruszka – właściwości i wartości odżywcze

Gruszka to owoc, który od wieków doceniany jest ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze. Witaminy i minerały, które znajdziemy gruszkach to:

  • Witamina C,
  • Witamina A,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Kwas foliowy
  • Tiamina,
  • Ryboflawina,
  • Niacyna,
  • Witamina B6,
  • Wapń,
  • Sód,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Cynk.

Zobacz także: Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Po te produkty sięgaj jak najczęściej! 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów