Grochówka to tradycyjna zupa wojskowa, ale nie tylko! Prosty przepis na grochówkę

Katarzyna Leszczyńska 11.02.2020 AKTUALIZACJA: 11.02.2020
Grochówka wojskowa w drewnianej misce
Fotografia: Shutterstock

Grochówka często kojarzona jest z tłustą, żołnierską zupą, ale nie zawsze tak było. To syte, rozgrzewające danie, które może nasycić cię na cały dzień! Sprawdź nasz przepis.

Zupa grochowa to bardzo popularna zupa w kuchni polskiej. Bardzo mocno kojarzy się jednak również z kuchnią wojskową. Przede wszystkim dlatego, że jest wysoce energetyczna, rozgrzewa i nasyca. Dzięki temu właśnie została ulubioną zupą żołnierzy, ponieważ nasycała na długo i wystarczała zamiast dwudaniowego obiadu, zwłaszcza zajadana pajdą chleba. Okazuje się jednak, że jest to zupa nie tylko dla umundurowanych. Skąd w ogóle wzięła się zupa grochowa i jak ją przyrządzić? Podpowiadamy!

Zobacz także: Zupa kalafiorowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Poznaj tradycyjny przepis

Grochówka wojskowa – historia wojskowego przysmaku

Okazuje się, że grochówka pojawiała się już na stołach polskich chłopów. W wielu książkach opowiadających o diecie Polaków z dawnych lat jest wymieniana na równi z takimi tradycyjnymi zupami jak: rosół, zupa pomidorowa oraz żurek. Nic więc dziwnego, że tak często gości na stołach w polskich domach!

Co ciekawe, dawniej była to zupa typowo jarska. Dopiero później zaczęto dodawać do niej mięso, przez co stała się o wiele bardziej syta. Po raz pierwszy przepis na oryginalną zupę grochową pojawił się w książce „Kuchnia Polska” z 1972 roku. To właśnie z tego przepisu dowiedzieliśmy się, że najlepszą grochówkę gotuje się na bazie wędzonki i warzyw.

Podstawą w zupie grochowej jest oczywiście groch, ale również są ziemniaki. Są to produkty typowe dla kuchni polskiej, nic więc dziwnego, że również sama zupa grochowa cieszy się aż tak dużą popularnością. Doprawia się ją zazwyczaj czosnkiem i majerankiem, a podstawowym dodatkiem do grochówki jest oczywiście świeży chleb, który komponuje się z nią idealnie!

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Zupa grochowa – dlaczego warto ją jeść?

Tradycja, tradycją, ale okazuje się, że zupa grochowa to jedna z najzdrowszych zup w kuchni polskiej. Podstawą  jest oczywiście jej sytość, ale również fakt, że groch jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym, który dodaje energii. Jakie są jego właściwości?

  • To bogate źródło białka.
  • Ma dużo witamin: C, B6, A, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę, a także kwas foliowy.
  • To także bogate źródło minerałów. Zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
  • Ma sporą zawartość błonnika, dlatego dobrze działa na trawienie.
  • Przeciwdziała zakwaszaniu organizmu.
  • Wspomaga układ nerwowy.
  • Pomaga zapobiegać stanom lękowym i depresji.
  • Łagodzi skutki stresu.
  • Ma sporo przeciwutleniaczy, które mają działanie antynowotworowe.
  • Dobrze działa w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.
  • Ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym powinny go jeść osoby chorujące na cukrzycę.

Zobacz także: Jak ugotować krupnik? Prosty przepis na tradycyjną zupę

Grochówka wojskowa – przepis

Jak zrobić prawdziwą grochówkę wojskową w domu? Okazuje się, że nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Podpowiadamy!

Składniki:

  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 500 g kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Kawałek pora
  • 4 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • Sól

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy dwa litry wody, a do tego wrzucamy kości wieprzowe. Gotujemy, od czasu do czasu szumując wywar łyżką cedzakową. Następnie dodajemy do tego liście laurowe i ziele angielskie i dalej gotujemy na małym ogniu.

Marchewkę, pietruszką, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Groch dokładnie płuczemy. Warzywa, wraz z kawałkiem pora i grochem, wrzucamy do gotujących się kości. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki boczek i kiełbasę. Podsmażamy je z każdej strony, aż się zarumienią. Do tego wyciskamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość dodajemy do zupy. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy majerankiem.

Zupę podajemy z chlebem.

Zobacz także: Zupa ogórkowa to klasyka wśród zup, którą uwielbiają wszyscy! Prosty przepis krok po kroku

Ziemniaki to jeden z głównych składników zupy kalafiorowej. Jak wiele wiesz na ich temat? Rozwiąż nasz quiz dotyczący dań z ziemniaków!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów