Jak ugotować brokuł, żeby nie stracił cennych składników odżywczych?

NA drewnianym blacie leży brokuł w misce.
Fotografia: Shutterstock

Gotowanie brokułu to dość proste zadanie kulinarne. Jednak, żeby brokuł zachował swój piękny zielony kolor oraz cenne składniki odżywcze, należy przestrzegać kilku zasad. Koniecznie dowiedz się jak szybko i bezproblemowo ugotować brokuły.

Brokuły to warzywa, które są cennym źródłem witamin i minerałów. Jednak ich nieprawidłowe ugotowanie może pozbawić je wielu składników odżywczych. Zobacz, jak ugotować brokuł, by zachował jak najwięcej witamin i innych składników odżywczych i nie stracił przy tym swojego intensywnego, zielonego koloru.

Zobacz także: Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka na twardo!

Jak gotować brokuł?

Jeśli kupiliśmy już pięknego, zielonego i świeżego brokułu, możemy wziąć się za jego obróbkę termiczną.

Na początku należy pokroić go w różyczki – najlepiej jeśli będą tej samej wielkości. Pamiętaj, że łodyga brokułu także jest jadalne! Wystarczy, że obierzesz ją ze zgrubiałej skórki, następnie pokroisz w słupki. Łodyga tego warzywa w smaku bardzo przypomina kalarepę.

Pokrojone różyczki brokułu należy wrzucić na kilka minut do miski z wodą, do której wcześniej dodamy jedną łyżeczkę octu. Następnie należy przemyć części brokułu pod bieżącą wodą. Dzięki tej czynności dokładnie oczyścimy warzywo.

Kolejny krok to zagotowanie sporej ilości wody w garnku. Na około 2,5 litra wody należy dodać płaską łyżeczkę soli i niewielką szczyptę cukru.

Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy umyte już części brokułu. Od momentu ponownego wrzenia wody, różyczki gotujemy przez 5 do 7 minut.

Ugotowane warzywa wylewamy na durszlak lub wyjmujemy specjalną cedzakową łyżką i od razu wrzucamy do miski lub garnka z zimną wodę. Po minucie odcedzamy warzywa i zostawiamy na sitku. Dzięki tym czynnościom, twój brokuł będzie wyglądał tak samo apetycznie, jak przed jego gotowaniem

Jak gotować brokuły na parze?

Jeśli chcemy ugotować brokuł na parze, podobnie jak w przypadku obróbki termicznej w garnku, musimy go wcześniej odpowiednio pokroić i dokładnie umyć. Następnie do garnka wlewamy niewielką ilość wody i czekamy aż się zagotuje.

Umyte i pokrojone części brokułu umieszczamy na metalowym sicie i kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Konieczne jest przykrycie tej konstrukcji przykrywką.

Warzywa na parze powinny się gotować minimum 7 minut, a maksymalnie 10. Po upływie tego czasu, należy wrzucić kawałki brokułu do zimnej wody (na około minutę), a następnie odcedzić na sitku.

Zobacz także: Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Uważaj na te produkty! Są silnie uzależniające! 

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów