Postaw na tradycyjny obiad! Prosty przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

Katarzyna Leszczyńska 13.01.2020 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym na talerzu
Fotografia: Shutterstock

Lubisz tradycyjne dania? Z pewnością uwielbiasz gołąbki! Podpowiadamy, jak przygotować te tradycyjne, koniecznie z dodatkiem sosu pomidorowego. Wypróbuj nasz przepis!

Kuchnia polska kryje w sobie wiele intrygujących przepisów na pyszne dania. Jedne są bardziej skomplikowane, inne mniej. Dziś podpowiemy wam danie, może nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warto się na nie zdecydować. Zwłaszcza, że po ugotowaniu go, można je przechować odpowiednio zapasteryzowane. Gołąbki, bo o nich mowa, można przygotować na wiele sposobów i polać różnymi sosami, zarówno pomidorowym, jak i grzybowym. W każdym wydaniu są po prostu przepyszne! My jednak stawiamy na klasykę. Poznaj prosty przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem.

Zobacz także: Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Gołąbki – historia potrawy

Gołąbki weszły już do tradycji w kuchni polskiej, ale możemy je dostać również za granicami kraju. Ciekawostką jest, że w Czechach i na Słowacji są to holubce, w niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych – glubkis, a w Rumunii dolmades. Tego typu danie znaleźć możemy także m.in.: w Niemczech, Rosji, Finlandii, Szwecji oraz na Litwie i Ukrainie.

Na Kresach gołąbki są tradycyjną potrawą wigilijną, a robi się je przez zawijanie w kwaszone liście kapusty. W Polsce natomiast przygotowujemy je z białej kapusty głowiastej, a tradycyjnym farszem gołąbków jest mięso wieprzowe z ryżem. Zazwyczaj podajemy je z sosem pomidorowym.

Skąd tak naprawdę wzięły się gołąbki? Jest to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Wszystko dlatego, że tych regionach była rozpowszechniona uprawa kapusty, która była głównym pożywieniem dla biedniejszych warstw ludności.  

Zobacz także: Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Gołąbki – przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki są pyszne i można je przygotować wcześniej, jednak wymagają nieco nakładu pracy i czasu. Podpowiadamy jednak prosty przepis na tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym dla całej rodziny.

Składniki na tradycyjne gołąbki:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszamy z ryżem. Do tego dokładamy posiekaną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy dłonią. Następnie formujemy z tego niewielkie, podłużne kotleciki.

Z kapusty wycinamy głąb ze środka. Następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy kapustę i ją studzimy. Gdy już będzie chłodna, rozbieramy ją z liści, a następnie każdy z nich wypełniamy mięsem na samym środku. Zawijamy nasze gołąbki – najpierw liście z boku do środka, a potem te od góry i dołu. Zwijamy jak najciaśniej, żeby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.

Gotujemy bulion. Następnie zalewamy nim gołąbki ułożone w garnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ponad godzinę (aż kapusta będzie miękka). Podczas gotowania staramy się nie mieszać gołąbków, żeby się nie rozpadły. Przed przypaleniem uchroni nas potrząsanie co jakiś czas garnkiem.

Na bazie bulionu z gołąbków przygotowujemy sos pomidorowy, który sprawdzi się najlepiej jako dodatek do tej potrawy. Warto polać nim gołąbki lub ugotować je w tym sosie – dusząc razem około 10 minut.

Zobacz także: Polska kuchnia w nowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na bigos z cukinii

Gołąbki - jak przechowywać?

Gołąbki są takim daniem, które śmiało możemy przechowywać przez kilka dni lub nawet tygodni! Wystarczy odpowiednio je zapasteryzować. Jak to zrobić?

Pasteryzowanie słoików jest rzeczą banalnie prostą. Podstawą są sprawne nakrętki do słoików. Jeżeli zdarzy się, że nakrętka jest uszkodzona, nasze danie może nie być dobrze zapasteryzowane, przez co się popsuje.

Wkładamy gorące gołąbki do słoików tak, żeby zostawić około 3 cm wolnej przestrzeni. Następnie odstawiamy je na blacie do góry dnem. W ten sposób czekaj, aż słoiki przestygną i odstaw w je zacienione, chłodne miejsce.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj pulpety w sosie koperkowym

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów