Frytki z dyni to smaczna i zdrowa przekąska. Jak je zrobić?

Zuzanna Morska 06.10.2020
Frytki z dyni
Fotografia: Shutterstock

Frytki z dyni to alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można je dodać do dania obiadowego, ale też można traktować jak oddzielną przekąskę. Jak robi się frytki z dyni i na co zwrócić uwagę?

Jesień kojarzy nam się nie tylko z opadającymi na ziemię złotymi liśćmi, ale też z... różnymi warzywami. Tym najpopularniejszym jest oczywiście dynia! To właśnie teraz jest pora na to smaczne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystać na kilkadziesiąt różnych sposobów. Leczo z dyni to świetny pomysł na obiad, a sernik z dyni to nie tylko dobry, ale też efektowny deser. Jednak jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania dyni jest przygotowanie frytek z dyni!

Frytki z dyni są bardzo smaczne, aromatyczne, ładnie wyglądają, a do tego są bardzo zdrowe. To także rozwiązanie naszego problemu, jeżeli znudzą nam się takie "wypełniacze" jak ziemniaki, kasza czy ryż.

Jak zrobić pyszne frytki z dyni? Mamy dla was sprawdzony przepis.

Frytki z dyni - o czym warto pamiętać

Zanim przystąpimy do przygotowywania frytek z dyni, musimy zapamiętać kilka rzeczy. Aby przekąska ta rzeczywiście była zdrowa, powinniśmy frytki z dyni upiec w piekarniku. Możemy je oczywiście zrobić we frytkownicy albo na patelni w głębokim tłuszczu, ale wówczas stracą one swoją łatkę "fit".

Ponadto frytki z dyni różnią się od frytek z ziemniaków. Nie są tak chrupiące jak one, ale mają "gęstą" fakturę, która w połączeniu z pysznym smakiem sprawia, że na stałe zagoszczą one w naszym menu.

Frytki z dyni - sprawdzony przepis

Frytki z dyni możemy przyrządzić z różnego rodzaju dyń - najbardziej jednak nadają się do tego dynia piżmowa i dynia hokkaido. Ta druga jest szczególnie chętnie wykorzystywana w kuchni, gdyż można ją piec razem ze skórką.

Prócz tego w przepisie na frytki z dyni fajne jest to, że potrzebujemy do nich minimalnej liczby składników:

  • 0,5 kg dyni hokkaido
  • ulubione zioła i przyprawy
  • odrobinę oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku lub odrobinę czosnku granulowanego

Jak przygotować frytki z dyni? To dziecinnie proste!

Dynię hokkaido dokładnie myjemy, a następnie kroimy ją na pół. Teraz musimy usunąć z niej włókna i pestki. Pozostałą dynię kroimy w niewielkie półksiężyce - im mniejsze tym łatwiej się upieką i szybciej będą gotowe.

W miseczce przygotowujemy odrobinę oliwę, do której dodajemy przyprawy, zioła i czosnek. Całość dokładnie mieszamy, a następnie obtaczamy kawałki dyni w takim "sosie".

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na niego półksiężyce, które pieczemy w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Po tym czasie nasza przekąska jest gotowa!

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!          

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów