Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań

Frytki z cukinii z sosem czosnkowym
Fotografia: Shutterstock

Frytki z cukinii jako dodatek do dań, a może po prostu przekąska? Same, czy z sosem czosnkowym? Wypróbuj nasze przepisy i sprawdź swój ulubiony smak!

Uwielbiamy frytki! Od czasu do czasu lubimy też eksperymenty. W związku z tym stawiamy na nieco oryginalne formy robienia frytek. Bataty i marchewka to niezwykle popularna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Okazuje się, że można postawić na jeszcze mniej konwencjonalny sposób. Frytki z cukinii to doskonała opcja zarówno na dodatek do mięs, jak i samoistną przekąskę. A do tego są niezwykle zdrowe!

Zobacz także: 3 sposoby na kotlety z cukinii. Dodaj oryginalności swoim obiadom

Cukinia: właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

Cukinia jest zdrowa, ma mało kalorii, a do tego jest przepyszna! Dlatego też warto wybrać ją jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków, gdy chcemy przygotować frytki. Co takiego ma w sobie zatem cukinia?

  • Ma mało kalorii, dlatego często stosuje się ją na dietach, np. diecie dr Dąbrowskiej.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka.
  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, B1 i beta karotenu oraz żelaza potasu i magnezu.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
  • Ma działanie przeciwnowotworowe.
  • Wzmacnia krzepliwość krwi.
  • Poprawia wzrok i zapobiega jego chorobom.
  • Odkwasza organizm.

Zobacz także: Polska kuchnia w nowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na bigos z cukinii

Frytki z cukinii – jak je zrobić?

Przygotowanie frytek z cukinii to naprawdę banalna sprawa! Sprawdzą się one doskonale zarówno jako dodatek do dań, jak i doskonała przekąska.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 2 jajka
  • Szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • ½ szklanki parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • Suszony tymianek, sól, pieprz

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Cukinie dokładnie myjemy i wycieramy. Kroimy je na podłużne kawałki (tworząc z nich odpowiednią formę frytek). Następnie rozbijamy jajko, mieszamy je z mlekiem i maczamy w nich nasze kawałki cukinii. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą, parmezan, tymianek, sól i pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy zanurzoną w mleku i jajku cukinię.

Tak przygotowane frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość polewamy olejem, jeszcze trochę solimy i pieprzymy. Wkładamy do gorącego piekarnika na około 20 minut.

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Frytki z cukinii – sos do frytek

Jak już wspomniałam, frytki z cukinii można jeść jako dodatek do różnych dań, np.: mięsnych. Można je jeść również same z dodatkiem pysznego sosu. Doskonale sprawdzi się do tego ketchup z cukinii. Można jednak postawić także na nieco bardziej wyrazisty smak. Podpowiadamy przepis na sos czosnkowy idealnie komponujący się z frytkami z cukinii.

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano

Jogurt mieszamy z majonezem. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami do smaku. Warto dodać sporo ziół, dzięki czemu sos będzie miał jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat.

Zobacz także: 3 proste przepisy na ciasto z cukinii. Wybierzesz z czekoladą, czy orzechami i cynamonem?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów