Fondant czekoladowy krok po kroku. Dowiedz się, jak wykonać ten przepis!

Julita Buczek 11.03.2020 AKTUALIZACJA: 11.03.2020
fondant czekoladowy
Fotografia: Shutterstock

Sprawdź, jak wykonać krok po kroku smaczny i bardzo czekoladowy fondant czekoladowy. Ten nietuzinkowy przysmak będzie prawdziwym hitem wśród wszystkich łasuchów.

Fondant czekoladowy to jedna z najbardziej czekoladowych ciastek w cukiernictwie. Ta czekoladowa słodycz nazywa jest również ciastkiem-lawą i z pewnością zawróci w głowie niejednemu łasuchowi. Przepis na fondant czekoladowy jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt wielu trudno dostępnych składników.

W przepisie można wykorzystać czekoladę mleczną, białą lub gorzką. Fondant ze względu na dużą zawartość czekolady jest ciastem bardzo kalorycznym. Jego jedna porcja zawiera około 600 kalorii. Na jaką wy się skusicie?

Fondant czekoladowy krok po kroku - odkryj ten smak na nowo

Składniki:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady,
  • 50 gramów masła,
  • 1 kopiata łyżka mąki,
  • 2 jajka,
  • 40 gramów cukru pudru,
  • 40 ml amaretto,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do dużego rondelka wlać wodę i zagotować.
  2. Połamać tabliczki czekolady na kawałki i wrzucić je do miski. Dodać masło. Naczynie włożyć do rondelka z gotującą się wodą. Trzymać na małym ogniu, cały czas mieszać, dopóki czekolada się nie rozpuści.
  3. Nastawić piekarnik na około 220C.
  4. Wbić do oddzielnej miski jajko i jedno żółtko. Posypać cukrem pudrem oraz oprószyć solą. Ubić na białą masę.
  5. Do masy należy dodać kieliszek alkoholu, a także dodać wcześniej przesianą mąkę. Wymieszać wszystko razem.
  6. Przygotować małe foremki do zapiekania, najlepiej ceramiczne. Wysmarować je masłem i potem przelać czekoladową masę. Desery wstawić do piekarnika na 15 minut.
  7. Kiedy fondant jest już gotowy, należy wyjąć go z piekarnika. Dla lepszego smaku można posypać cukrem pudrem.

Fondant czekoladowy bez jajek i mleka - przepis

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka stołowa stałego oleju kokosowego,
  • 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 kopiata łyżeczka mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego,
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Małe naczynie żaroodporne natłuścić olejem kokosowym. Z papieru do pieczenia należy wyciąć kółko odpowiadające średnicy foremki i je do niej włożyć.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze kostki u wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. W misce połączyć za pomocą trzepaczki mleko, cukier lub mąkę. Dodać czekoladę i zmiksować ją.
  4. Masę przełożyć do foremek.
  5. Piec w 200C przez około 15 minut.
  6. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i delikatnie wyjąć na talerz.
  7. Fondant czekoladowy można udekorować owocami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Wypróbujecie przepis na fondant czekoladowy?

Zobacz także: Ciasto bananowe - prosty przepis krok po kroku

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów