Foie Gras - skąd tyle kontrowersji wokół pasztetu strasburskiego?

Sandra Banach 12.11.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Foie Gras
Fotografia: Shutterstock

Foie Gras (przez niektórych błędnie zapisywane fuagra) to inaczej pasztet strasburski. Obok tego dania narosło wiele kontrowersji. Niektórzy cenią sobie jego niepowtarzalne walory smakowe, a inni zwracają uwagę na okrutne traktowanie zwierząt, z których ten przysmak jest przygotowany. W Polsce produkcja Foie Gras jest zakazana od 2000 roku.

Foie Gras to pasztet, który produkowany jest ze stłuszczonych wątróbek gęsich oraz kaczych. Jest to świąteczne danie pochodzące z kuchni francuskiej i przy okazji jedno z najdroższych we Francji. Wielu zwolenników tego przysmaku podkreśla jego niepowtarzalny smak. Często niestety zapominają, jakim kosztem. Przygotowanie tej potrawy w większości przypadków wiąże się z ogromnym okrucieństwem stosowanym wobec zwierząt.

Zobacz także: Cherimoya - czy wiesz, jak smakuje ten egzotyczny owoc? Jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy 

Foie Gras – co to za danie?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej „fugara” to pasztet, który wykonany jest ze stłuszczonych wątróbek kaczych oraz gęsich. We Francji podaje się go na ciepło. Pasztet strasburski kroi się najpierw w plastry, a następnie smaży na tłuszczu kaczym lub gęsim. Niektórzy serwują go także na zimno. Wtedy klient dostaje go w słoiku. Jest on przyprawiony solą i ziołami.

Foie Gras to ogromne okrucieństwo dla zwierząt

Do tradycyjnego „fugara” wykorzystuje się gęsi i kaczki, które mają powiększone wątroby w nienaturalny sposób.

Młode kaczki oraz gęsi (od 3 do 6 miesięcy), które przeznaczone są do Foie Gras trzymane są w specjalnych klatkach i karmione za pomocą sond.

W ten sposób kaczki są karmione dwa razy dziennie, a gęsi. Ptaki muszą znosić takie okrucieństwo przed 2-3 tygodnie przed ubojem. W tym czasie dzienna porcja karmy wynosi około 1,8 do 1,9 kilograma.

W wielu krajach ta metoda uznawana jest za bestialstwo w stosunku do zwierząt.

Foie Gras jest zakazane w Polsce i wielu innych krajach. Są to między innymi:

  • Włochy,
  • Wielka Brytania,
  • Szwajcaria,
  • Szwecja,
  • Austria,
  • Czechy,
  • Finlandia,
  • Dania,
  • Holandia,
  • Irlandia,
  • Luksemburg.

Najwięksi producenci „fugara” to nie tylko Francja. To danie możemy zjeść także w Chinach, Bułgarii, Hiszpanii i na Węgrzech.

Masz ochotę na pasztet? Spróbuj wege

Nie ma co ukrywać, większość z nasz uwielbia smak pasztetu. Ale czy próbowaliście wersji wegetariańskiej? Koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Mamy nadzieje, że do pasztetu z cukinii będziecie wracać bardzo często.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Jeden kilogram cukinii,
  • Dwie marchewki,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • Dwie cebule,
  • Pięć łyżek kaszy manny,
  • Trzy jajka,
  • Natka pietruszki
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Przyprawy (papryka słodka i ostra, kurkuma).

Przygotowanie:

Na początku dokładnie umyj cukinie, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Następnie obieramy cebulę i również trzemy, ale na małych oczkach. Łączymy warzywa i posypuje sola. Czekamy około 15 minut, żeby puściły wodę. Konieczne jest jej odsączenie.

Kolejny krok to obranie marchwi i starcie jej na tarce na małych oczkach. Mieszamy wtarte warzywa i dodajemy wyciśnięty na prasce czosnek. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do całości.

Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy. Powstałą masę przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagranym do 180 stopni Celsjusza przez 90 minut. Przed zjedzeniem należy całkowicie ostudzić pasztet. Smacznego!

Zobacz także: Orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich odmian. 8 powodów, dla których warto po nie sięgnąć

Uwielbiasz zwierzęta? Koniecznie weź udział w naszym quizie! 

Na plaży leży foka. Ma ona otwarte oczy.
Rozwiąż quiz

Czy wiesz, które zwierzęta żyją w Polsce?

Na plaży leży foka. Ma ona otwarte oczy.

1. Czy jeż pigmejski mieszka w Polsce?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów