Flaki wołowe - poznaj przepis na to tradycyjne danie!

Sylwia Bagińska 28.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
W garnku gotuje się bulion.
Fotografia: Shutterstock

Flaki wołowe to bardzo mocno rozgrzewające danie. Jest to idealny pomysł na obiad w zimowe dni, ale nie tylko. Aby flaczki były bardzo smaczne, należy je odpowiednio przyrządzić. Koniecznie sprawdź, najlepszy tradycyjny przepis na flaki wołowe!

Flaki wołowe to nic innego jak bardzo drobno pokrojone żołądki oraz przedżołądki wołowe, czyli podroby. Mimo, że nazwa tego dania nie brzmi apetycznie, to wiele osób uwielbia ten posiłek. Ta popularna potrawa mięsna podawana w postaci gęstej zupy bardzo często proponowana jest w restauracjach. Towarzyszy nam także na wielu ważnych wydarzeniach: wesela, komunie, chrzciny, Boże Narodzenie itp. Śmiało można powiedzieć, że to danie bardzo często gości na wielu stołach w polskich domach. Flaki wołowe to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawa tego dania jest zawsze taka sama. Mowa o bulionie warzywno-mięsnym lub samym warzywnym, a także ugotowane do miękkości flaki.

Zobacz także: Ryż zapiekany z jabłkami na obiad i na deser. Poznaj przepis na to danie!

Przepis na flaki wołowe

Sposób przygotowania flaków wołowych może się różnić. W dużej mierze uzależnione jest to od regionu kraju. Jednak w przypadku tego mięsnego dania, podstawa jest zawsze taka sama.

Przepis na flaki klasyczne

Składniki, których potrzebujesz:

  • Flaki (dwa kilogramy, powinny być białe, parzone i niemrożone),
  • 4 cebule,
  • 4 marchewki,
  • Seler,
  • Natka pietruszki,
  • Pietruszka,
  • Liście laurowe (około 4-5),
  • Koncentrat pomidorowy (około 200 gram),
  • Majeranek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Olej (kilka łyżek),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Przyprawy do smaku (może być: słodka papryka, papryczka chilli, pieprz Cayenne, gałka muszkatołowa, imbir).

Jak ugotować flaki?

Zanim ugotujemy flaki, najpierw należy opłukać je kilka razy w zimnej wodzie. Pamiętaj, że ostatni płukanie powinno być z dodatkiem łyżki soli.

Umyte już flaki należy zalać zimną wodą i gotować je do miękkości (koniecznie pod przykryciem przez około 50 minut). W trakcie gotowania może uwalniać się niemiły zapach – obecny on jest tylko wtedy, kiedy gotujemy flaki w samej wodzie, która na koniec i tak należy wylać.

Flaki zupa – przygotowanie

  • Ugotowane flaki należy przełożył do gorącego wywaru i dodać liście laurowe.
  • Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie lekko podsmaż na patelni z masełkiem i dodaj do gotujących się flaków.
  • Obierz cebulę i pokrój ją bardzo drobno. Podobnie jak inne warzywa, podsmaż ją na patelni, ale z użyciem oleju.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do gotującego się bulionu i flaków.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Na koniec do flaków wrzuć majeranek i przyprawy wedle uznania (gałka muszkatołowa, imbir, papryka słodka, papryka ostra, pieprz Cayenne itp.

Danie gotujemy do momentu uzyskania miękkości flaków i warzyw. Po spróbowaniu dania, możemy dodać jeszcze pieprzu i soli.

Zobacz także: Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Jak najczęściej sięgaj po te produkty! Mają działanie antynowotworowe! 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów