Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Julita Buczek 04.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
dżem z winogron
Fotografia: Fotografie Shutterstock

Dżem z winogron to świetny dodatek do drożdżowego ciasta czy maślanych bułeczek. Zebraliśmy najlepsze przepisy na ten smaczny dodatek! Wypróbuj je już dziś.

Winogrona i ich właściwości odżywcze doceniane są już od wielu lat. Bez wątpienia warto dodać je do swojej diety! Winogrona zabijają komórki rakowe, zawierają witaminy z grupy B, witaminy A i C. To również naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają z organizmu wolne rodniki.

Zobacz też: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca

Wartości odżywcze winogron (w 100 g):

  • Wartość energetyczna - 69 kcal
  • Białko ogółem - 0,72 g
  • Tłuszcz - 0,16 g
  • Węglowodany - 18,10 g
  • Błonnik - 0,9 g

Witaminy:

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Poznaj sprawdzony przepis!

Dżem z winogron

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  1. Umyte winogrona umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i kardamonem, a następnie odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
  2. Garnek postaw na ogniu i doprowadź jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
  3. Rozgotowane owoce przetrzyj przez sito, tak by zostały na nim pestki i skórki.
  4. Następnie winogrona gotuj na małym ogniu. Mus z owoców powinien zgęstnieć.
  5. Dodaj sok z cytryn. Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.
  6. Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.
  7. Dżem warto pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Zobacz też: 4 przepisy na odżywczy sok z winogron! Pomysły godne wypróbowania

Dżem z winogron i jabłek

Składniki:

  • jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki,
  • ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry,
  • cukier 3/4 kg,
  • cukier wanilinowy 2 opakowania,
  • 3:1 dżemfix 2 opakowania

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe mocno ciemne winogrona dobrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika.
  2. Winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki, pestki wyrzucić.
  3. Jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych.
  4. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając.
  5. Przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut.
  6. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.

Zobacz też: 6 przepisów na konfiturę z pigwą! Na pewno przypadną ci do gustu

Dżem z winogron bez cukru

Składniki:

  • 1 kg winogron ciemnych,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu,
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Winogrona umyć, poodrywać grona. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
  2. Dodać wodę i smażyć na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
  3. Zestawić z ognia, przestudzić i przetrzeć przez sito. Przetartą masę jeszcze raz zagotować, dodać cynamon i sok z cytryny. Smażyć jeszcze około 10 - 15 minut, zszumować.
  4. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów