Dżem z dyni i jabłek to idealny pomysł na zdrową przekąskę. Poznaj sprawdzony przepis

Malwina Wasilewska 15.10.2020
Dżem z dyni i jabłek
Fotografia: Shutterstock

Dżem z dyni i jabłek to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Nie dość, że świetnie smakuje, jest bardzo zdrowy i pożywny. Wiele osób na diecie zastępuje nim słodycze i inne tuczące przekąski. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować dżem z dyni i jabłek.

Świeże owoce i warzywa najlepiej smakują i zawierają najwięcej witamin, dlatego warto wykorzystać je na robienie różnego rodzaju przetworów i dżemów. W związku z tym, że obecnie trwa sezon na dynię, polecamy wykorzystać to pyszne warzywo do zrobienia z niego dżemu. Aby uzyskać najlepszy smak, warto połączyć go z jabłkami. Przygotowanie dżemu z dyni i jabłek nie zajmie ci dużo czasu. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku.

Dynia - wartości odżywcze

Dynia jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa i niskokaloryczna (100 g dyni to tylko 27 kcal). Dynia zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę K oraz wapń, potas, żelazo. Niestety ze względu na wysoki indeks glikemiczny dynię odradza się cukrzykom.

Zobacz także: Szukasz diety cud? Wypróbuj ocet jabłkowy na odchudzanie!

Jabłka - wartości odżywcze

Jabłka mają wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby oraz ułatwiają odchudzanie. Średnie jabłko ze skórką ma ok. 50 kcal. Ponadto w jabłkach znajdziemy wiele witamin, m.in. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminy A, E, K, B6 i kwas foliowy.

Zobacz też: 4 przepisy na odżywczy sok z winogron! Pomysły godne wypróbowania

Dżem z dyni i jabłek - składniki

Dżem z dyni i jabłek zrobisz w około 40 minut. Do zrobienia go potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 1,5 kg dyni,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok z 1,5 cytryny,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 1,5 szklanka wody

Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!

Dżem z dyni i jabłek - przepis

Na początku dokładnie umyj dynię, podziel ją na mniejsze kawałki i usuń z niej pestki, miąższ i obierz dynię ze skórki. Następnie umyj dokładnie jabłka i też je obierz ze skórki. Gdy już to zrobisz, pokrój je w kostkę i dodaj do kawałków dyni. Później wlej do garnka wodę, dodaj do niej cukier oraz jabłka, dynię. Zetrzyj imbir i dodaj go do reszty składników.

Zobacz także: 6 przepisów na konfiturę z pigwy! Na pewno przypadną ci do gustu

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przejdź do gotowania. Kiedy warzywa i owoce zrobią się miękkie, możesz włożyć je do słoików. Wszystkie szczelnie zamknij i pozostaw do góry dnem. Kiedy już dżem się ochłodzi, sprawdź, czy słoiki są wklęsłe. Dżem z dyni i jabłek możesz przechowywać w chłodnym miejscu maksymalnie 2 miesiące.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów