Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić

Sylwia Bagińska 10.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na stole stoi słoiczek z dżemem z czerwonych porzeczek
Fotografia: Shutterstock

Dżem z czerwonej porzeczki do świetny dodatek do maślanych bułeczek czy naleśników. W jednym miejscu zebraliśmy najlepsze przepisy na ten pyszny dodatek! Koniecznie wypróbujcie je w najbliższym czasie!

Obok dżemu z czerwonej porzeczki trudno jest przejść obojętnie. Ten smaczny produkt większość z nasz pokochała już w czasach dzieciństwa. I co najważniejsze – mało kto wyrasta z tego słodkiego dodatku. Dżem z czerwonych porzeczek idealnie smakuje z bułką, chlebem i naleśnikami. Można go też dodać do ciasta – w końcu ciasta porzeczkowe mogą być wykonywane nie tylko ze świeżych owoców. Przepis na tradycyjny dżem z czerwonymi porzeczkami to połączenie owoców z cukrem. Jednak można go zrobić w mniej konwencjonalnej formie. Brzmi niewiarygodnie? A jednak! Koniecznie sprawdź nasze przepisy na dżem z czerwonej porzeczki!

Zobacz także: Dżem z czarnej porzeczki to prawdziwa pychotka! Jak go przygotować?

Dżem z czerwonej porzeczki: przepis

Dżem z czerwonej porzeczki można użyć do potraw na słodko, ale nie tylko. Poleca się go także do dań wytrawnych. Dżem z czerwonej porzeczki będzie idealnym dodatkiem do mięs.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czerwona porzeczka (jeden kilogram),
  • Cukier (jeden kilogram),
  • Woda (około 450 mililitrów).

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem, który należy wykonać to obrać porzeczki, a następnie dokładnie je umyć. Dla pewności, owoce możemy wrzucić do sitka i raz jeszcze przepłukać je zimną wodą.

Następnie w garnku o głębokim dnie podgrzewamy cukier i wodę. Gdy powstała piana zacznie wrzeć, należy zacząć ją delikatnie zbierać. Gdy twój syrop zacznie wrzeć – dodaj do niego owoce.

Czerwone porzeczki należy gotować na ogniu przez około 20 minut. Całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na całą noc.

Na następny dzień, smażymy dżem jeszcze przez 5 minut, a następnie wlewamy go do wcześniej wyparzonych i suchych słoików.

Dżem z czerwonych porzeczek: przepis z użyciem cukru żelującego

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czerwona porzeczka (2 kilogramy),
  • Cukier (około 800gram),
  • Cukier żelujący (3 łyżki),
  • Anyż,
  • 2 laski wanilii.

Przygotowanie:

Dokładnie oczyść i umyj owoce czerwonej porzeczki. Do garnka przesyp wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Dżem do tego czasu powinien zgęstnieć.

Następnie należy przecedzić przez sitko i pozbyć się pestek. Na koniec wkładamy dżem do wyparzonych słoików. Mocno zakręcić przykrywki i odstawić denkiem do góry. Po całkowitym ostygnięciu, przetwory wynosimy w miejsce  z ograniczonym dostępem słońca.

Dżem z czerwonej porzeczki: właściwości prozdrowotne

Czerwone porzeczki nie tylko charakteryzują się właściwościami leczniczymi, ale także pielęgnacyjnymi. Znane są głównie z kontrolowania poziomu cholesterolu i cukru w organizmie, a także z tego, że skutecznie łagodzą bóle menstruacyjne. Warto też dodać, że czerwona porzeczka odnotowuje działanie antybakteryjne, tonizujące i ściągające.

Minerały i witaminy, które znajdziemy w owocach czerwonej porzeczki to między innymi:

Zobacz także: Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić!

Koniecznie dowiedz się więcej o naturalnych metodach leczenia: 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów