Dżem z czarnej porzeczki to prawdziwa pychotka! Jak go przygotować?

Sylwia Bagińska 04.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na drewnianym stole stoi słoik z dżemem z czarnej porzeczki.
Fotografia: Shutterstock

Dżem z czarnej porzeczki ma bardzo wyrazisty smak. Uwielbiany jest przez wiele osób. Jest to świetny dodatek do maślanych bułeczek, ciast, czy też naleśników. Już dziś wypróbuj nasz przepis na dżem z czarnej porzeczki!

Przygotowanie dżemu z czarnych porzeczek nie jest zbyt skomplikowanie. Do wykonania tego przysmaku potrzebujemy tylko dwóch składników: czarnych porzeczek i cukru. Z racji na dużą ilość pektyn w tych owocach, dżem bardzo szybko się zagęszcza. Nie potrzebujemy więc cukrów żelujących. Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na dżem z czarnej porzeczki.

Zobacz także: Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy!

Dżem z czarnej porzeczki – przepis bez pasteryzacji

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czarne porzeczki (jeden kilogram),
  • Cukier (pół kilograma).

Przygotowanie:

  • Aby dżem był smaczny, bardzo ważne jest to, aby czarne porzeczki były dojrzałe. Pamiętaj, że te owoce na początku są dość kwaśne. Dopiero z czasem stają się słodsze. Owoce czarnej porzeczki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Najlepiej odsączyć je na sicie i jeszcze raz, dodatkowo przepłukać je bieżącą wodą. Dopiero umyte owoce oddzielamy od ich szczypułek.
  • Jeśli mamy już umyte porzeczki wkładamy je do szerokiego i płaskiego rondelka i wlewamy niewielka ilość wody (tylko na do, dzięki temu owoce się nie przypalą) i podgrzewamy pod przykryciem do czasu, aż się zagotują i odparują.
  • Gdy porzeczki puszczą sok, zdejmujemy przykrywkę i zaczynamy gotować na małym ogniu. Owoce powinny zmniejszyć swoją masę o około 1/3. Pamiętaj, że odparowywanie możesz rozłożyć na dwa razy – zostaw masę owocową do ostudzenia i podgotuj ją kolejny raz następnego dnia.
  • Cukier dodajemy wtedy, gdy masa zgęstnieje. Po tym stanie się znów rzadsza, odparować z niej należy nieco wody, Pamiętaj, aby często mieszać – dżem może się przypalić.
  • Gdy dżem zrobi się bardzo gęsty (gdy masę przedzielimy łyżką nie zleje się od razu z powrotem) można go nakładać do wcześniej umytych i wyparzonych słoików.
  • Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy wieczkami w dół. Dżemy porzeczkowe odkładamy wieczkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.

Tradycyjny przepis na dżem z czarnej porzeczki

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czarne porzeczki (około 1,5 kilograma),
  • Cukier (około 800 gram, możesz użyć trzcinowego).

Przygotowanie:

  • Po dokładnym oczyszczeniu czarnych porzeczek, owoce umieszczamy w płaskim rondelku i dosypujemy około 250 gram cukru. Ostawiamy na około godzinę, aż porzeczki puszczą sok.
  • Po upływie tego czasu dodajemy resztę cukru i całość smażymy na małym ogniu przez 30 minut ciągle mieszając.
  • Gorący dżem z czarnej porzeczki wkładamy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Po tej czynności odwracamy słoiki denkiem do góry i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dżem z czarnej porzeczki: właściwości

Czarne porzeczki cenione są nie tylko za pyszny smak, ale także cenne właściwości zdrowotne. Na początku zacznijmy od tego, że w 100 gramach tego owocu znajdziemy ponad 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Czarna porzeczka oraz przetwory z tego owocu od lat stosowane są w medycynie naturalnej. Szczególnie poleca się je przy infekcjach górnych dróg oddechowych, reumatyzmie i artretyzmie.

Niektórzy czarną porzeczkę stosują pomocniczo przy problemie wypadania włosów. Okłady z tego owocu łagodzą także ukąszenia meszek i komarów.

Czarna porzeczka jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Są to:

Zobacz także: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów