Dżem truskawkowy czy konfitura z truskawek? Który przepis wybierzesz?

Katarzyna Leszczyńska 21.07.2020 AKTUALIZACJA: 21.07.2020
Dżem truskawkowy lub konfitura z truskawek w przezroczystym słoiku stoi na stole na tle świeżych truskawek
Fotografia: Shutterstock

Chcesz cieszyć się smakiem świeżych truskawek przez cały rok? Przygotuj z nich dżem truskawkowy lub konfiturę z truskawek!

Nie ma nic lepszego na śniadanie jak świeża chałka lub bułka z dżemem truskawkowym. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na posiłki i desery przez cały rok, zwłaszcza wtedy, gdy nie ma sezonu na świeże truskawki. Dlatego też w czasie jego trwania warto zabezpieczyć się w przetwory z truskawek na cały rok. Wśród tych najpopularniejszych są oczywiście dżem truskawkowy oraz konfitura z truskawek. Czym się różnią, do czego można je dodawać i jak je przygotować? Podpowiadamy!

Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek to świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić

Truskawki - właściwości

Zanim przejdziemy do samych przepisów na przetwory, warto się zastanowić, dlaczego tak naprawdę w ogóle powinno się jeść truskawki. Te owoce są naprawdę cenne, zarówno wtedy, gdy są świeże, jak również także później, gdy wyciągamy je w środku zimy ze słoika. Jakie konkretnie są właściwości truskawek

  • To jedne z najmniej kalorycznych owoców.
  • Poprawiają pracę jelit.
  • Przyspieszają trawienie.
  • Mają wysoką zawartość witaminy C i są jej bogatym źródłem w okresie jesienno-zimowym.
  • Poprawiają odporność.
  • Mają działanie antyrakowe.
  • Łagodzą ból gardła i chrypę.
  • Zapobiegają chorobom serca i miażdżycy.
  • Obniżają poziom cholesterolu w organizmie.
  • Chronią wzrok i zmniejszają ryzyko jego pogorszenia i różnych chorób oczu.
  • Wzmacniają kości.
  • Wzmacniają włosy i paznokcie.
  • Korzystnie wpływają na wygląd skóry.

Zobacz także: Pyszny i zdrowy kompot z truskawek! Poznaj nasz domowy przepis

Dżem truskawkowy i konfitura z truskawek – czym się różnią i do czego dodawać?

Niektórym wydaje się, że dżem i konfitura to właściwie siostry i bez różnicy, co tak naprawdę dodamy do naszych potraw. Nic bardziej mylnego! O ile dżem sprawdzi się w danym przypadku, konfitura niekoniecznie. Czym tak naprawdę się różnią i do czego dodawać każdy z tych przetworów?

Przede wszystkim różnią się ilością owoców. W konfiturze na 100 g produktu przypada aż 50 g owoców. Gotuje się je w całości lub grubo pokrojone z dodatkiem cukru. Do jej przygotowania w dodatku powinno się używać przede wszystkim słodkich owoców.

Dżem natomiast tych owoców ma zdecydowanie mniej, bo na 100 g przypada zazwyczaj około 20-25 g owoców. Wówczas dodaje się o wiele więcej cukru. Często też dodaje się do niego także żelatynę, żeby go zagęścić, czego nie robi się w przypadku konfitury.

Dlatego też konfitura zazwyczaj jest nieco kwaśniejsza i rzadsza. Dodaje się ją do herbaty, ciast, niektóre nawet do mięs. Dżem natomiast, w związku z tym, że jest słodszy, chętniej dodajemy do kanapek i drożdżówek. Możesz też wykorzystać go jako dodatek do owsianki lub naleśników.

Zobacz także: Szybki przepis na makaron z truskawkami! Również w wersji fit

Dżem truskawkowy – przepis

Jak zatem zrobić domowy dżem truskawkowy? Oto prosty przepis!

Składniki na około 3 słoiki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 saszetka żelatyny

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsyp do rondelka i zalej wodą do napęcznienia. Obierz i opłucz dobrze truskawki, zmiksuj je i podgrzej z cukrem, aż ten się rozpuści. Żelatynę rozpuść i wlej do owoców z cukrem. Zagotuj i wlewaj na gorąco do słoiczków. Zakręć i odstaw do góry dnem do zapasteryzowania.

Zobacz także: Sprawdź, jak przygotować smaczne lody truskawkowe. Przepis jest banalnie prosty!

Konfitura z truskawek – przepis

A jak zrobić konfiturę z truskawek?

Składniki na około 3 słoiki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Truskawki obierz i opłucz, a następnie wrzuć na patelnię (jak chcesz mieć drobniejsze owoce to przekrój na połówki). Następnie podsmaż je, aż puszczą soki i dodaj cukier. Smaż razem, aż ten się rozpuści. Następnie przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, żeby zapasteryzować przetwory.

Zobacz także: Dżem z czereśni to pyszny dodatek do wielu dań. Czy wiesz, jak go zrobić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów