Jak wygląda i jakie właściwości ma dynia hokkaido? Zobacz, co z niej zrobić!

Paulina Ermel 07.09.2020
Dynia hokkaido
Fotografia: Shutterstock

Dynia hokkaido to jedna z odmian dyni. Jest mniejsza niż tradycyjna dynia, ma bardzo twardą skórę, a jej miąższ ma żółty kolor. Jak przyrządzać dynię hokkaido, do czego ją wykorzystać? Jakie właściwości ma dynia hokkaido? Zebraliśmy dla was najważniejsze informacje.

Słyszeliście kiedykolwiek o dyni hokkaido? Nawet jeśli nie, z pewnością ją widzieliście. Dynia hokkaido jest dostępna w wielu sklepach w Polsce i jesienią można przyrządzić z niej wiele pysznych rzeczy. Dynia hokkaido jest mniejsza niż zwyczajna dynia - jej waga osiąga maksymalnie 3 kg. Ukryty pod twardą skórą miąższ dynii hokkaido ma żółty kolor.

Dynia hokkaido zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. Dlatego warto włączyć ją do naszego menu. Jakie właściwości ma dynia hokkaido i co można z niej wyczarować?

Dynia hokkaido - właściwości

Dynia hokkaido zawiera mnóstwo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała elementów. Najważniejsze z nich to:

  • karoten - ma go więcej niż marchewka!
  • witaminy z grupy B
  • witamina PP
  • witamina A i C
  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • potas

Ze względu na swój "skład" dynia hokkaido powinna zagościć w naszej diecie na stałe. Przede wszystkim wysoka zawartość karotenu w tym warzywie pozwoli nam odpowiednio zadbać o oczy, ale też zabezpieczy naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Dynia hokkaido polecana jest osobom, które mają problemy trawienne lub chcą nieco wspomóc metabolizm. W dodatku działa ona oczyszczająco i odtruwająco - jej spożywanie pozytywnie wpływa na pracę wątroby i nerek.

Tę odmianę dyni powinny też wykorzystywać osoby, które mają problemy z poziomem cukru. Pomaga ona go wyregulować, a w dodatku sama ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spokojnie jeść diabetycy.

Dynia hokkaido - sprawdzone przepisy

Dynia hokkaido świetnie sprawdza się w kuchni nie tylko ze względu na swój lekko orzechowy, przyjemny smak. Ma ona bardzo zbitą konsystencję, więc nie rozwala się w trakcie gotowania. Nic więc dziwnego, że jest często używana w kuchni.

Dynię hokkaido można przygotowywać jako przekąskę, zrobić z niej zupę, ale też wykorzystywać jako składnik gulaszu, leczo czy do ciast - tart.

Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów na to, jak przygotować dynię hokkaido.

Frytki z dyni hokkaido

Jedną z najpopularniejszych przekąsek z dyni hokkaido są frytki z dyni. Jak je przygotować? Potrzebujemy: pół dyni hokkaido, 2 łyżki oliwy z oliwek, ulubione przyprawy i 1 ząbek czosnku.

Najpierw przygotowujemy dynię - musimy wydrążyć z niej pestki, a następnie pokroić dynie w półksiężyce albo niezbyt cienkie paski. Następnym etapem jest przygotowanie ziół - mieszamy przyprawy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy oliwę z oliwek. Całość mieszamy, a następnie stosujemy jako marynatę do frytek z dyni. Dynię pieczemy na blasze przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Placki z dyni hokkaido

Placki z dyni możemy śmiało wykorzystać jako przekąskę w pracy albo nawet pełnoprawny lunch. Czego potrzebujemy, aby je zrobić?

  • 1 dynię hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, pietruszka
  • pół szklanki mąki
  • 1/4 kostki sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dynię przygotowujemy tak, jak do frytek - wydrążamy z niej pestki. Następnie ścieramy na tarce. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do niej jajko, mąkę, przyprawy i ser. Całość mieszamy. Wylewamy na patelnię oliwę z oliwek, a później wykładamy łyżką "ciasto" na placki. Smażymy z każdej strony po 3 minuty. Placki z dyni hokkaido można podawać z dowolnym sosem albo jogurtem.

Zupa z dyni hokkaido

Zupa z dyni hokkaido to doskonałe jesienne danie. Aby ją przygotować potrzebujemy:

  • 1 średniej wielkości dyni hokkaido
  • 3 szklanki bulionu - warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ulubione przyprawy

Zaczynamy od przygotowania dyni - obieramy ją i usuwamy pestki. Następnie obieramy marchewkę i kroimy ją w kostkę. Siekamy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek. Oliwę wlewamy na patelnię, a na niej podgrzewamy warzywa. Po kilku minutach podsmażania wlewamy bulion. Gotujemy pod przykrywką i dodajemy przyprawy. Po pół godzinie gotowania zupa powinna być gotowa.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów