Dorsz z piekarnika z masłem i koperkiem. Tym przepisem zachwycisz całą rodzinę!

Katarzyna Leszczyńska 03.09.2020 AKTUALIZACJA: 03.09.2020
Dorsz z piekarnika z masłem i koperkiem z dodatkiem warzyw leży na niebieskim talerzu
Fotografia: Shutterstock

Dorsz z piekarnika z masłem i koperkiem to pyszna i bardzo zdrowa opcja na obiad dla całej rodziny. Poznaj prosty przepis.

Ryba w sosie koperkowym to zawsze dobra opcja na obiad. Zwłaszcza, jeżeli chcemy połączyć coś pysznego z dużą ilością wartości odżywczych na talerzu i tym samym zapewnić naszym najbliższym zdrowy i zbilansowany posiłek. W tym przypadku doskonale sprawdzi się dorsz z piekarnika z masłem i koperkiem. Dzięki jego odpowiedniemu przyrządzeniu i dobraniu najlepszych dodatków możemy zachwycić całą rodzinę niezwykłym smakiem ryby, a jednocześnie zadbać o zdrowie najbliższych. Poznajcie prosty przepis na to danie, a także cenne właściwości dorsza i kopru.

Zobacz także: Łosoś w sosie koperkowym to smaczny i zdrowy obiad. Wypróbuj nasz prosty przepis!

Dorsz – właściwości

Zanim zajmiemy się przygotowywaniem naszego obiadu, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego tak naprawdę warto jeść dorsza z piekarnika z masłem i koperkiem. Przede wszystkim ze względu na cenne właściwości dorsza.

Jakie konkretnie są to właściwości?

  • Dorsz jest bogaty w białko.
  • Ma też bardzo dużą zawartość kwasów omega-3.
  • Jest bogatym źródłem takich witamin i minerałów jak: witamina A, D3, B12, jak również jod, magnez, selen oraz fosfor.
  • Korzystnie wpływa na układ nerwowy.
  • Zapobiega i wspomaga leczenie chorób związanych z hormonami.
  • Wspiera pracę tarczycy.
  • Korzystnie wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek.

Zobacz także: Łosoś z grilla – poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!

Koperek – właściwości

Również koperek jest bardzo zdrowy i warto go jak najczęściej dodawać do dań. Nie musimy jednak tego powtarzać, kuchnia polska jest bowiem bogata w ten cenny składnik. Jakie konkretnie właściwości ma koperek?

  • Ma działanie uspokajające.
  • Wspomaga układ trawienny i przyspiesza metabolizm.
  • Ma działanie kojące ból.
  • Przede wszystkim działa łagodząco na bóle brzucha i bóle menstruacyjne.
  • Łagodzi ból stawów, w związku z czym jest wskazany dla osób cierpiących na osteoporozę i reumatoidalne zapalenie stawów.
  • Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne.
  • Działa oczyszczająco, w związku z tym często możemy go spotkać w składzie różnych kosmetyków.

Zobacz także: Do czego wykorzystać koperek? Sprawdź nasze przepisy i właściwości tej rośliny

Dorsz z piekarnika z masłem i koperkiem – prosty przepis

Jeżeli zatem już zdajecie sobie sprawę z tego, dlaczego warto włączyć dorsza i koper do swojej diety, możemy przejść do działania. Oto prosty przepis na pysznego dorsza z piekarnika z masłem i koperkiem.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 filety z dorsza (około 400 g)
  • 50 g masła
  • Pęczek koperku
  • Cytryna
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsza dokładnie oczyszczamy, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy go sokiem z cytryny i na każdym filecie układamy plasterek masła. Całość posypujemy solą i pieprzem, a następnie posiekanym dokładnie koperkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Zobacz także: Łosoś z piekarnika na 5 różnych sposobów. Najlepsze przepisy!

Dorsz z piekarnika z masłem i koperkiem – dodatki

Gdy już mamy gotową rybę, warto dodać do niej odpowiednie dodatki. Tego typu mięso uwielbia świeże pieczywo i chrzan – to iście mistrzowskie połączenie. A co, jeżeli chcemy zrobić z niej bardziej obiadowe danie?

Wówczas możesz postawić na delikatne puree z ziemniaków, które doskonale będzie komponować się z również delikatnym w smaku dorszem. W restauracjach możemy spotkać to połączenie także z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków.

My polecamy do tego także delikatne w smaku kopytka lub kluski śląskie. Gdy dodasz do takiego połączenia surówkę z marchewki lub kiszonej kapusty, poczujesz się jak na obiedzie u mamy.

Zobacz także: Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją! Oto prosty przepis na to tradycyjne polskie danie

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów