Domowe wino z ryżu jest bardzo smaczne. Spróbuj zrobić je samodzielnie!

Julita Buczek 25.09.2018 AKTUALIZACJA: 21.07.2020
Wino
Fotografia: Shutterstock

Przepis na wino z ryżu jest bardzo prosty do zrobienia. Wino z ryżu wykonasz z dodatkiem rodzynek lub ziół. Przekonaj się, że domowe wino może być naprawdę smaczne!

Domowe wino z ryżu jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc jeśli naszła cię ochota na zrobienie tego typu napoju, nie będziesz mieć z tym dużego problemu. Wino ryżowe z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy cenią naturalne składniki i domowe przygotowanie.

Winny wywar, który przygotujesz, jest zdecydowanie mocniejszy niż klasyczne wino owocowe, ponieważ zawiera aż 17% alkoholu. Nie dodaje się do niego spirytusu, ponieważ może on osłabić proces fermentacji drożdży. Jeśli zależy ci na intensywnym aromacie i smaku, koniecznie dodaj goździki, pieprz, jabłka, śliwki lub cynamon.

Jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie przygotowywaliście wina, musicie pamiętać o kilku zasadach, które należy przestrzegać. Jeśli nastawiamy wino w gąsiorze, trzeba pamiętać o dodatkowym miejscu na ryż, rodzynki czy inne dodatki. Wino z ryżu ma kolor biały, jednak jeśli chcesz, możesz dodać do niego odrobinę kurkumy, dzięki niej wino uzyska jasnożółty kolor.

Zobacz także: Proste przepisy na grzane piwo! Ten napój będzie idealny na jesień

Przepis na wino z ryżu (15-litrowy gąsiorek)

Składniki:

  • ryż surowy - 1 kilogram
  • cukier - 2,5 kilograma
  • woda - 8 litrów
  • rodzynki - 1 paczka
  • drożdże winne - ok. 7 dag

Przygotowanie:

  1. Kilogram surowego nieprzegotowanego ryżu należy wsypać do balonu lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków i 7 dag drożdży.
  2. Oprócz rodzynków lub zamiast nich można dodać innych owoców.
  3. Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.
  4. Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia, aby fermentowało.
  5. Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze.

Jak zrobić wino z ryżu?

Przygotowane wina z ryżu jest bardzo proste, wystarczy tylko kilka składników i trochę wolnego czasu, a z pewnością przygotujemy pyszny napój alkoholowy. Tym razem przygotowaliśmy przepis na aromatyczne, ziołowe wino z ryżu.

Składniki:

  • 8 litrów wody,
  • 1kg ryżu,
  • 3 kg cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 szt. gałka muszkatołowa,
  • opakowanie tymianku,
  • 200g rodzynek,
  • 1 opakowanie drożdży winnych do wina białego.

Przygotowanie:

  1. Drożdże przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej dzień wcześniej).
  2. Z jednej cytryny wycisnąć cały sok, drugą pokroić w ćwiartki. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino.
  3. Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki i cytrynę, oraz sok z cytryny. Na koniec wlać zaczyn z drożdży.
  4. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie.
  5. Następnie zlać wino i rozlać do butelek.
  6. Odstawić do sklarowania na miesiąc.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Pamiętasz jeszcze te gadżety? Sprawdź swoją wiedzę na temat kultowych dodatków z lat 90.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów