Dekoracje z czekolady na tort, które z łatwością wykonasz w domu

Lucyna Juchiewicz 27.07.2020
tort
Fotografia: Shutterstock

Dekoracje z czekolady na tort wykonane w domu w niczym nie ustępują ozdobom, jakie można kupić w sklepie. Jeśli szukasz najlepszych przepisów na czekoladowe rurki, marmurki, serduszka czy listki, to świetnie! Właśnie tutaj je znajdziesz!

Dekoracje z czekolady na tort w postaci marmurków

Czekoladowe marmurki mogą stać się doskonałą dekoracją zarówno na tort, jak i na
poszczególne kawałki tortu, które będziemy nakładać gościom. Są bardzo proste w wykonaniu, a przy tym niezwykle efektowne.

Potrzebne składniki:

• Biała czekolada
• Ciemna czekolada

Sposób wykonania:

Proporcje białej i ciemnej czekolady dobieramy w zależności od tego, jaki ostateczny kolor chcemy uzyskać. Roztapiamy osobno oba rodzaje czekolady, a następnie wlewamy jeden do drugiego (nie mieszamy!). Powstałą w ten sposób mieszankę wylewamy na
pergamin lub gruby papier do pieczenia, tworząc warstwę, którą następnie wyrównujemy delikatnie szpatułką. Pozostawiamy do wystudzenia. Łamiemy na kawałki dowolnej wielkości i dekorujemy nimi tort lub poszczególne jego kawałki.

Zobacz także: Przepis na ciasto ucierane z truskawkami. Pyszny wypiek dla całej rodziny

Ażurowe elementy jako wyjątkowo efektowne dekoracje z czekolady na tort

Dekoracje z czekolady na tort w postaci ażurowych elementów sprawiają, że całość prezentuje się wyjątkowo elegancko. Takie ozdoby nie wymagają specjalnych zdolności ani sprzętu. Wystarczy szpryca do dekoracji tortów.

Potrzebne składniki:

• Czekolada

Sposób wykonania:

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i przekładamy ją do szprycy. Wyciskamy czekoladę na papier do pieczenia, wykonując fantazyjne, niewielkie wzorki. Wstawiamy całość do lodówki na co najmniej dwie godziny, a następnie delikatnie zdejmujemy wzorki
z papieru przy użyciu szpatułki, uważając, by poszczególne elementy się nie połamały.

Rurki czekoladowe na tort

Czekoladowe rurki wykonuje się podobnie, jak inne ażurowe elementy, jednak są one na tyle dekoracyjne (a przy tym wymagają nieco innych czynności), że postanowiliśmy poświęcić im osobny rozdział.

Potrzebne składniki:

• Czekolada

Roztopioną czekoladę wylewamy szprycą na sztywną folię, tworząc kształt kratki. Czekamy chwilę, by czekolada nieco ostygła (jednak musi pozostać plastyczna!). Następnie zwijamy uzyskaną formę w rulonik w taki sposób, by oba końce wzoru stykały się ze sobą. Pozostawiamy do wystudzenia.

Dekoracje z czekolady na tort w formie listków

Listki to wyjątkowe dekoracje z czekolady na tort. Do złudzenia przypominają prawdziwe liście, które... będą stanowiły naszą podstawę do „odlewu”. Jakie listki najlepiej się do tego nadają? Dość sztywne, z dużą ilością żyłek, z ogonkiem, a przede wszystkim nietrujące. Idealne będą tu liście wiśni, róży czy cytryny.

Potrzebne składniki:

• Czekolada
• Liście

Liście myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie układamy na desce dolną stroną do góry. Przytrzymujemy ogonek i przy pomocy pędzelka malujemy listek roztopioną czekoladą, nakładając ją grubą warstwą. Czekoladowe listki wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie moczymy ręce w zimnej wodzie (w przeciwnym razie ciepło rąk sprawi, że czekolada zacznie się rozpuszczać) i delikatnie zdejmujemy czekoladowe listki, trzymając  za ogonek.

Zobacz także: Przepis na sernik z truskawkami w wersji na zimno. Palce lizać! 

Czekoladowe serduszka z foremek do dekoracji tortu

Dekoracje z czekolady na tort można również przygotować przy użyciu zwykłych foremek do ciastek. Poniżej przedstawiamy przepis na czekoladowe serduszka, które doskonale
nadają się do dekoracji na przykład tortu na Walentynki.

Potrzebne składniki:

• Tabliczka białej czekolady
• Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Roztopioną białą czekoladę rozprowadzamy grubą warstwą na papierze do pieczenia. Na nią, przy pomocy łyżeczki, wylewamy delikatnie gorzką czekoladę. Całość pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Czekolada nie może być zbyt twarda. Wykrawamy ostrożnie foremką serduszka i pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.

Fantazyjne ułożenie słodyczy jako dekoracja z czekolady na tort

W tym miejscu musimy dodać, że fantazyjne ułożenie słodyczy może również stanowić doskonałą dekorację z czekolady na tort. Bardzo okazale na przykład prezentują się torty, na których wierzchu ułożonych jest mnóstwo różnego rodzaju pralinek, kostek czekolady, a także rurek waflowych. Taka dekoracja z czekolady na tort z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, zwłaszcza jeśli wśród słodyczy znajdą się ich ulubione czekoladki.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów