Czekoladowe ciasto z wiśniami - czy może być coś pyszniejszego? Koniecznie sprawdź, jak je zrobić

Sylwia Bagińska 29.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na talerzu leży czekoladowe ciasto z wiśniami
Fotografia: Shutterstock

Czekoladowe ciasto z wiśniami to ulubiony deser nie jednej osoby! Wykonanie tego smakołyku nie jest trudne i czasochłonne! Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na czekoladowe ciasto z wiśniami!

Wiśnie to owoce, z których możemy wykonać wiele pysznych deserów, między innymi: placek z wiśni. Jeśli szukacie pomysłu na połączenie ciasta czekoladowego z tymi owocami, koniecznie wypróbujcie jeden z naszych przepisów. Uwierzcie, obok tych smakołyków trudno jest przejść obojętnie!

Zobacz także: Nalewka z wiśni sprawdzi się jako zdrowy i smaczny napój na jesień!

Ciasto czekoladowe z wiśniami (murzynek z wiśniami)

Składniki:

  • Wiśnie (około 40 gram, mogą być świeże, mrożone lub z kompotu),
  • Kakao (4-5 łyżek),
  • Jajka (5),
  • Cukier (jedna szklanka),
  • Mąka (dwie szklanki),
  • Masło (około 25 dag),
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Tabliczka czekolady,
  • Odrobina mleka (do roztopienia czekolady na polewę),
  • Woda (pół szklanki),
  • Proszek do pieczenia (dwie łyżeczki).

Przygotowanie:

Jeśli do ciasta chcesz użyć świeżych wiśni, najpierw musisz je dokładnie umyć i wydrylować. Po tej czynności możemy zacząć robić ciasto.

Pierwszym krokiem jest wrzucenie do rondelka masła, które na lekki ogniu ciągle trzeba mieszać. Następnie stopniowo dodajemy cukier, wodę oraz kakao. Kiedy uzyskasz już jednolitą kakaową masę, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy żółtka jaj i proszek do pieczenia. Znów należy dokładnie wymieszać ciasto.

Pozostałe białka należy ubić na pianę, a następnie bardzo delikatnie połączyć ją z masą (dzięki temu ciasto będzie puszyste). Całość przelewamy na blachę i kładziemy wiśnie na wierzchu.

Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i pieczemy je około 55 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić, czy na pewno jest gotowe. Wystarczy włożyć wykałaczkę do ciasta – jeśli jest sucha, śmiało można wyjmować ciasto.

W trakcie pieczenia ciasta należy roztopić tabliczkę czekolady z odrobiną mleka. Uzyskaną polewę należy polać na wierzchu ciasta. Pamiętaj jednak, że należy ją rozprowadzić wtedy, kiedy ciasto będzie ostudzone.

Murzynka z wiśniami z polewą czekoladową możemy także podawać z bitą śmietaną.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem

Składniki:

  • Wiśnie (około 200 gram, mogą być mrożone),
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Jajka (8),
  • Kakao (2-3 łyżki),
  • Mąka pszenna (około 10 łyżek),
  • Łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Cukier (8 łyżek),
  • Cukier puder (około 5 łyżek)
  • Olej (2-3 łyżki),
  • Gorzka czekolada (200 gram),
  • Śmietana 36% (500 mililitrów).

Przygotowanie:

Jeśli do tego ciasta chcesz użyć świeżych wiśni, najpierw musisz je dokładnie umyć oraz usunąć z nich pestki. Następnie oddziel żółtka od białek. Za pomocą miksera lub innego urządzenia ubij piane z białek (z dodatkiem cukru). Powoli dodawaj żółtka, olej, a także mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj. Następnie rozpuść 50 gram czekolady i po jej ostudzeniu dodaj ją do masy. Całość wlać do foremki (21 na 35 centymetrów) do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Ciasto pieczemy przez 20-25 minut, a następnie czekamy aż się schłodzi. Wystudzone kroimy na 2 części.

Gdy ciasto będzie się piekło, możemy zająć się przygotowaniem kremu. Pierwszym krokiem będzie rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej, a następnie odstawić do wystygnięcia. W tym czasie schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem. Gdy nasza płynna czekolada będzie ostudzona dodajemy ją do kremu. Całość wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Ostatnim krokiem będzie gotowanie wiśni z odrobiną wody na małych ogniu. Nie zapomnij o dodaniu mąki ziemniaczanej! Sos owocowy zmieni swoją konsystencje. Całość gotujemy do momentu powstania konsystencji kisielu. Aby zapobiec pojawieniu się grudek i przypalonych garnków, pamiętaj  o mieszaniu wiśni.

Wiśniowy sos rozprowadź na jednej z części ciasta i poczekaj aż wystygnie. Dopiero później nałóż krem i połóż drugi blat ciasta.

Pamiętaj, że ciasta z wiśni można robić nie tylko w sezonie letnim. Tartę z wiśniami i inne desery owocowe można zrobić z konfitury wiśniowej lub dżemu.

Zobacz także: Uważaj na tę część wiśni. Może być śmiertelnie niebezpieczna!

Uważaj na to, co jesz!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów