Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni!

Katarzyna Leszczyńska 05.10.2020 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
Curry z dyni z soczewicą i papryką na patelni
Fotografia: Shutterstock

Curry z dyni z soczewicą i papryką to danie idealne na jesienne dni. Wypróbuj nasz prosty przepis!

Jesienią jednym z najpopularniejszych warzyw jest oczywiście... dynia! To zdrowa i pełnowartościowa roślina, która doskonale nadaje się zarówno do przygotowania w wersji wytrawnej, jak również jako baza do deserów. My uwielbiamy wykorzystywać dynię do przygotowania pysznego i pożywnego curry. To danie kuchni azjatyckiej, a dokładnie indyjskiej, jest syte, ma dużo różnych warzyw, dzięki temu jest też bardzo zdrowe i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasz prosty przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!

Zanim przejdziemy do samego przepisu na curry, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego warto jeść dynię i pozostałe składniki tego dania. Bo bez wątpienia są one bardzo zdrowe i wartościowe!

Dynia – właściwości

Dynia to warzywo bogate w witaminy, a także wiele innych wartości odżywczych, które są naprawdę zbawienne dla naszego organizmu. Popularna jest przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, jednak coraz częściej wykorzystywana jest także w naszej rodzimej kuchni. Warto zatem ją wykorzystać jesienią, gdy panuje sezon na dynię.

Oto wszystkie właściwości tego cennego produktu.

  • Jest bogatym źródłem białka.
  • To cenne źródło witamin: C, B1, B2 i PP.
  • Zawiera sporą zawartość beta-karotenu.
  • Dostarcza naszemu organizmowi magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Poprawia wzrok i wpływa na jakość widzenia.
  • Korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
  • Ma działanie antyrakowe.
  • Pomaga w walce z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek i wątroby.
  • Ma działanie moczopędne.
  • Pomaga w walce z bezsennością.

Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Te przepisy są właśnie dla ciebie

Soczewica – właściwości

Soczewica to produkt często wykorzystywany w daniach wegańskich, ale też w dietach, w których kładzie się duży nacisk na rośliny strączkowe. A te mają wiele cennych właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto wykorzystywać soczewicę w kuchni.

  • To duże źródło białka, dlatego często stanowi alternatywę mięsa dla osób na diecie wegetariańskiej.
  • Ma sporą zawartość kwasu foliowego, cennego dla kobiet w ciąży.
  • To bogate źródło witamin: C, B, A i K oraz niacyny.
  • Zapobiega nadciśnieniu.
  • Chroni przed anemią oraz miażdżycą.
  • To bogate źródło błonnika.
  • Ma bardzo mało kalorii, dzięki czemu jest idealna dla osób na diecie.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zobacz także: Zupa z soczewicy to samo zdrowie! 3 proste przepisy na pyszne wegańskie zupy z soczewicy

Papryka – właściwości

Papryka to warzywo, którego sezon także przypada jesienią. Wówczas jest najlepsza w smaku, ale też najbardziej wartościowa, dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Co dokładnie nam gwarantuje?

  • Ma sporo błonnika i zmniejsza apetyt.
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu.
  • Ma działanie przeciwzapalne.
  • Skutecznie walczy z trądzikiem i poprawia jakość skóry.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i wątroby.
  • Zapobiega rozwojowi różnych nowotworów.
  • Chroni przed rozwojem chorób Alzheimera i Parkinsona.
  • Zapobiega zaćmie, cukrzycy oraz chorobom układu krążenia.
  • Wspomaga leczenie bólów reumatycznych.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaga układ oddechowy.
  • Zapobiega chorobom serca.

Zobacz także: Papryka faszerowana na 3 sposoby. Wypróbuj szybki przepis!

Curry z dyni z soczewicą i papryką – przepis

Jak widać zatem, wszystkie składniki, które możemy połączyć w jedno, pyszne danie, jakim jest curry, mają wiele cennych właściwości odżywczych. A razem tworzą prawdziwą bombę witaminową, cenną dla całej naszej rodziny.

Curry to danie kuchni indyjskiej, choć również Tajowie zaczęli przygotowywać swoją wersję tego popularnego w Azji dania. To nic innego jak warzywa z dodatkiem mięsa lub bez niego w pysznym sosie na bazie mleczka kokosowego. Zazwyczaj podaje się je z dodatkiem ryżu, jednak można wykorzystać również jego alternatywy. Jest bogate oczywiście w przyprawy, przede wszystkim kurkumę, curry, chili, kolendrę i kmin rzymski.

Podpowiadamy przepis na pyszne i rozgrzewające curry z dyni z soczewicą i papryką.

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g dyni
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • Olej
  • Świeża kolendra
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra, chili

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Gdy już będzie przyrumieniona, dodajemy do niej imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Podsmażamy około 2 minut.

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Wszystko wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli i dodajemy soczewicę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami i zalewamy bulionem. Dusimy razem około 20 minut.

Odrobinę bulionu odlewamy do osobnego garnka i wlewamy mleczko kokosowe, cały czas energicznie mieszając. Do pozostałego na patelnie bulionu dodajemy pomidory bez skóry i pokrojone w kostkę (najpierw należy je sparzyć, zdjąć skórę i odciąć gniazda). Do tego wlewamy bulion zmieszany z mleczkiem, wsypujemy curry (tyle, ile potrzebujemy do smaku) i wszystko razem gotujemy przez około 5 minut.

Gotowe curry przekładamy na talerze, posypujemy zmielonymi orzechami i posiekaną kolendrą.

Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów