Jak zrobić pyszny crème brûlée? To nie takie trudne!

Zuzanna Morska 03.03.2020
Creme brulee
Fotografia: Shutterstock

Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Podawany jest w wielu restauracjach i rozpieszcza podniebienia tysięcy ludzi na całym świecie. Jak przygotować crème brûlée w domu i czy jest to trudne? Wystarczy zapoznać się z tym sprawdzonym przepisem.

Crème brûlée to zapiekany francuski deser, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Powstaje ze śmietanki, żółtek, cukru i wanilii, która nadaje mu niepowtarzalny aromat.

Przygotowanie przysmaku, jakim jest crème brûlée nie jest trudne. Jednak wymaga pamiętania o kilku podstawowych zasadach. Jak zrobić crème brûlée? Poznajcie sprawdzony przepis!

Crème brûlée - jak wygląda

Crème brûlée to po francusku "przypalona śmietanka". Deser ten opisany został po raz pierwszy pod koniec XVII wieku. Od tamtej pory liczba jego fanów rośnie. Jest to prosty do zrobienia deser, który nie wymaga wielu składników. Jednak wciąż uważany jest za jeden z najlepszych, jakie można zjeść.

Najczęściej crème brûlée podawany jest w schłodzonych kokilkach, a już dwie łyżki tego deseru potrafią nasycić. Jak zrobić crème brûlée? Wypróbuj nasz przepis i oczaruj gości!

Crème brûlée - składniki i przepis

Choć wydaje się, że przygotowanie crème brûlée nie należy do najłatwiejszych, wcale tak nie jest! Jest to deser, który wychodzi wielu osobom już za pierwszym razem. Jak go zrobić?

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • opcjonalnie: świeże owoce, mięta

Przygotowanie:

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, a następnie wyjmujemy z niej ziarenka. Wrzucamy je do rondla i dodajemy śmietankę kremówkę. Całość doprowadzamy do wrzenia, a później czekamy aż ostygnie.

W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z drobnym cukrem. Nie musimy czekać aż osiągniemy puszystą masę. Po koniec ucierania dodajemy stopniowo ostudzoną śmietankę. Następnie tak otrzymaną masę przelewamy przez sitko - w ten sposób pozbędziemy się zbędnych grudek.

Całość przelewamy do 3 żaroodpornych foremek, które następnie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok 45 minut w temp. 100 stopni. Jak sprawdzić czy krem jest gotowy? Nie powinien przypominać konsystencją galaretki i nie powinien też być zarumieniony.

Tak przygotowany deser studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Przed samym spożyciem crème brûlée ozdabiamy cukrem brązowym. Na jedną foremkę powinniśmy wykorzystać 1 łyżeczkę cukru, który wyłożymy na wierzch deseru. Cukier karmelizujemy najlepiej za pomocą palnika. Jeżeli takiego nie mamy, wstawiamy deser na kilkanaście sekund do piekarnika - włączamy grzanie z opcją grilla. Cukier powinien się rozpuścić i utworzyć skorupkę.

Crème brûlée możemy ozdobić świeżymi owocami bądź miętą.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?      

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów