Co można zjeść na kolację? Zdrowe i smaczne przepisy!

Julita Buczek 09.07.2018
co zjeść na kolację
Fotografia: Fotografia Pixaby

Co można zjeść na kolację? Jeśli kiedykolwiek zadawałeś sobie takie pytanie, my znamy odpowiedź! Dzisiaj przygotowaliśmy dla ciebie smaczne i zdrowe przepisy, które zrobisz w kilka minut.

Kolacja to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i powinien być przygotowany ze świeżych i zdrowych składników. Kolacja, tak jak śniadanie powinna być pełnowartościowym posiłkiem. Dania powinny być zbilansowane i bogate w białka, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także minerały.

Zobacz też:  Co Polacy lubią jeść? Będziecie zaskoczeni, co wybieramy!

Co można zjeść na kolację?

  • nie jeść na kolację zbyt dużych porcji jedzenia - zbyt duże porcje i ich kaloryczność mogą sprawić, że nie będziesz zbyt dobrze spać. Organizm nie poradzi sobie z trawieniem nadwyżki pożywienia,
  • nie jedz zbyt późno - najlepiej jest spożywać ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem. Zbyt późna kolacja może negatywnie wpływać na nasz komfort snu,
  • nie jedz produktów ciężkostrawnych - po zjedzeniu czegoś ciężkiego na kolację, można spodziewać się problemów z zaśnięciem,
  • włączyć do menu kolacje na ciepło - warto wprowadzić do swojej diety ciepłe kolacje w okresie jesienno-zimowym. Osoby odchudzające się mogą sięgnąć po zupy warzywne,
  • kolacja dostosowana do naszego organizmu - bez wątpienia powinniśmy dostosować rodzaj posiłku do naszego organizmu. Jeśli masz problemy z zasypianiem, powinieneś spożywać więcej magnezu w ostatnim posiłku. Należy również zrezygnować z zielonej herbaty, kawy. Zamiast tego należy pić napary ziołowy (najlepiej z melisy lub lipy).

Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!

Te dania przygotujesz na kolację

Hummus z suszonymi pomidorami

Idealny dodatek do świeżego chleba lub wafli ryżowych. Hummus możesz podać ze świeżą oliwą lub warzywami. Zielony ogórek świetnie będzie tu pasować.

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów,
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka,
  • 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy, gdyby było za ciężko miksować.
  2. Gdy masa będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję.
  3. Wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Przełożyć do miseczki i udekorować.

Budyń jaglany

Budyń jaglany powstaje z ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka oraz innych składników, np. banana lub masła orzechowego. Jako dodatek i jednocześnie ozdobę możemy wykorzystać świeże owoce (np. maliny, jeżyny lub truskawki).

Składniki:

  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie w ciepłej wodzie, następnie włożyć do rondelka i zalać 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
  2. Miękką kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka (1/2 szklanki), 1/2 obranego banana. Zmiksować na idealnie gładki mus.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki to bardzo szybkie danie, które z pewnością będzie idealnym posiłkiem i to nie tylko na kolację. Może być szybkim pomysłem na lunch do pracy.

Składniki:

  • 100 g ricotty,
  • 200 g szpinaku mrożonego,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1 małe jajko,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 700 ml przecieru pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru,
  • świeża bazylia,

Przygotowanie:

  • Usmażyć naleśniki. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z ricottą, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Powstałym nadzieniem posmarować naleśniki i zawinąć.
  • Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonego oregano. Dodać kilka listków bazylii i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą, polać sosem, opcjonalnie można też dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posypać suszonym oregano lub/i chili. Zapiekać przez ok. 15 minut w 200 stopniach C. Położyć mozzarellę i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Zagłosuj

Co jesz na kolację?

Liczba głosów:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów