Co jeść, żeby się nie stresować? Te produkty zmniejszą poziom niepokoju w naszym organizmie

Katarzyna Leszczyńska 04.10.2017
Co robić, żeby się nie stresować?
Fotografia: pexels.com

Wypróbuj je podczas stresujących sytuacji. 

Stres jest obecny w życiu każdego z nas. Jedni radzą sobie z nim lepiej, inni gorzej. W obu przypadkach jest idealne rozwiązanie na to, żeby przestać się stresować. Odpowiednia dieta może okazać się w tym wypadku zbawienna. Wystarczy wprowadzić kilka produktów do swoich posiłków. Oto one.

Okazuje się, że niektóre produkty tylko zwiększają nasze stany lękowe. Przede wszystkim są to cukier i kofeina, które podnoszą nam ciśnienie. Ale również mąka rafinowana i alkohol, który powoduje, że zaczynamy tracić kontrolę nad własnym organizmem. Podstawową rzeczą przy odstresowaniu jest obniżenie ciśnienia we krwi. Przyczynić się do tego mogą takie produkty jak: sok z aronii i czarnej porzeczki, czosnek i cebula, seler, tłuste ryby morskie oraz wszystkie produkty zawierające dużą ilość potasu, np.: pomidory, banany, szpinak i ziemniaki.

Niektóre produkty spożywcze zmniejszają poziom stresu w organizmie
Fotografia: pexels.com

Sposoby na dobry nastrój

Żeby poradzić sobie z napadami lęków i poprawić humor trzeba spożywać dużo witaminy B. Dlatego warto sięgać po produkty, w których jest ona zawarta. Przede wszystkim jest to czerwone mięso, a najlepiej wołowina. Znajdziemy ją również w drobiu i zielonych warzywach, np. sałacie. Powinniśmy też dostarczać sobie dużo wapnia i magnezu, które obniżą poziom stresu w organizmie. Znajdziemy je w takich produktach jak: łosoś, jogurt naturalny, awokado oraz orzechy. Choć czekolada również posiada dużo magnezu, lepiej z niej zrezygnuj ze względu na wcześniej wspomniany przeze mnie cukier.

Najważniejszy jednak podczas posiłku obniżającego stres jest sposób, w jaki go spożywamy. Jedzenie w biegu, nie dość, że może doprowadzić do ciężkich chorób przewodu pokarmowego, to jeszcze podwyższa nam poziom stresu w organizmie. Warto też sięgać po posiłki, które składają się z maksymalnie pięciu składników. Dzięki temu będziemy mieli poczucie kontroli, że rozpoznajemy każdy spożywany produkt.

Często istotnym elementem spokojnego posiłku jest sam sposób podania dania. Zwracamy uwagę na sposób przygotowania, ludzi, z którymi spożywamy posiłek oraz zastawę, na którym jest podany. Dlatego należy dokładnie dobierać elementy z tym związane. Dzięki temu będziemy odczuwać satysfakcję i celebrować każdy moment.

Jedzenie a stres
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów