Ciecierzyca to podstawa wielu pysznych dań. Oto 5 przepisów na dania z ciecierzycy

Zuzanna Morska 08.09.2020
Ciecierzyca
Fotografia: Shutterstock

Ciecierzyca to roślina strączkowa, z której można wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy. Jak przyrządzić ciecierzycę i jakie dania z niej są najsmaczniejsze? Mamy dla was sprawdzone przepisy na 5 pysznych dań z ciecierzycy.

Ciecierzyca to popularny składnik wielu dań. Ze względu na swoje cenne właściwości i charakterystyczny przyjemny smak, powinna znaleźć się w każdym domu. Ciecierzyca zawiera witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W dodatku ma niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę czy dbające o dietę.

Co można zrobić z ciecierzycy i które dania z dodatkiem tej rośliny są najsmaczniejsze? Mamy dla was kilka przepisów i garść ważnych informacji, jak je dobrze przygotować.

Ciecierzyca - właściwości

Ciecierzyca przede wszystkim dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo białka, ale też błonnika. Za sprawą tego drugiego składnika jest rośliną wspomagającą metabolizm i trawienie. Ponadto w ciecierzycy znajdziemy:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę K
  • magnez
  • żelazo
  • potas
  • fosfor

Biorąc pod uwagi taką zawartość ciecierzycy, powinniśmy poważnie pomyśleć o tym, żeby na stałe włączyć ją do naszego jadłospisu. Tym bardziej, że z ciecierzycy można zrobić mnóstwo pysznych dań - w tym deserów! Co przyrządzić z ciecierzycy?

Ciecierzyca - jak gotować

Najczęściej z ciecierzycy przygotowujemy zupę, placki albo kotlety. Są to dania proste i bardzo smaczne. Warto też dodać, że ciecierzyca jest bardzo łatwo dostępna w sklepach. Jednak to nie koniec pomysłów na dania z ciecierzycy. Bardzo popularne są także wszelkie pasty z ciecierzycy i... słodycze! Ciasto z ciecierzycy to zdrowy zamiennik tradycyjnych wypieków i alternatywa dla tych, którzy chcą zgubić parę kilogramów.

Najczęściej do gotowania wykorzystujemy gotową ciecierzycę w puszce lub słoiku - jeśli jednak zdecydujemy się na zakup takiej, warto zwrócić uwagę na jej skład. Najlepiej byłoby bowiem wykorzystać surową ciecierzycę. Zanim zaczniemy robić z niej jakieś danie, musimy ją namoczyć - najlepiej wieczorem przed gotowaniem. Ciecierzycę moczymy w dużej misce. Później gotujemy ją w wodzie, a w czasie gotowania zbieramy pianę, która się zbiera na górze. Po mniej więcej godzinie ciecierzyca powinna być gotowa.

Ciecierzyca - 5 przepisów

1. Hummus

Najpopularniejszym "daniem" z ciecierzycy jest hummus. Jak go zrobić? To nie takie trudne, a zdecydowanie fajniej zrobić go w domu, niż kupować gotowy.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy

To składniki na klasyczny hummus, a warto pamiętać o tym, że można go urozmaicić, dodając do niego chilli, suszone pomidory albo buraki.

Ciecierzycę odsączamy, ale pamiętamy o tym, żeby zachować 1/3 szklanki zalewy z puszki. Wrzucamy ziarna do miski, zalewamy kilkoma łyżkami zalewy z puszki i miksujemy. W tym czasie dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, kmin, pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Stopniowo dodajemy też zalewę, obserwując ile płynu potrzebne jest nam do osiągnięcia konsystencji pasty.

2. Kotlety z ciecierzycy

Bardzo proste i pyszne danie obiadowe z ciecierzycy to kotlety. Jak je zrobić?

Składniki:

  •     500 g ciecierzycy
  •     2 duże cebule
  •     3 ząbki czosnku
  •     sok z połowy cytryny
  •     1 łyżeczka kminu rzymskiego
  •     1 łyżeczka słodkiej papryki
  •     ½ łyżeczki ostrej papryki
  •     1 łyżeczka pieprzu mielonego
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 garść pietruszki
  •     5 łyżek mąki z ciecierzyc

Ciecierzycę noc wcześniej moczymy w wodzie. Następnego dnia odsączamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy przyprawami i sokiem z cytryny. Blendujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy pietruszkę i mąkę z cieciorki. Następnie formujemy małe kuleczki, które rozpłaszczamy i smażymy na wcześniej rozgrzanej oliwie do smażenia.

3. Gulasz z ciecierzycy

Gulasz z ciecierzycy jest pyszny, pożywny i rozgrzewający. W dodatku robi się go błyskawicznie. Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • 3-4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kawałki pora
  • 2 marchewki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła i przyprawy - natka pietruszki, kurkuma, czarnuszka, kmin, oregano, bazylia - tak jak lubisz
  • olej rzepakowy.

Jak zrobić gulasz z ciecierzycy?

Najpierw szklimy por na oleju rzepakowym. Podlewamy go też trochę wodą. Jak już będzie zeszklony, dodajemy do niego pokrojone w paski marchewkę, pietruszkę, seler. Całość dusimy w odrobinie wody. Jak już poddusimy warzywa, dodajemy do nich ugotowaną ciecierzycę, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Po 10 minutach gotowania gulaszu dodajemy ulubione przyprawy i dalej jeszcze chwilę dusimy. Możemy podawać z ziemniakami, ryżem albo ulubionym pieczywem.

4. Harira - popularna zupa marokańska z ciecierzycą

Macie ochotę na pożywną i bogatą w składniki zupę z ciecierzycą? Polecamy wam harirę! Takiego bogactwa smaków nie dostarczy wam żadne inne danie. Jak ją przygotować? O tym pisaliśmy wam w artykule z przepisem na harirę. Zupa ta może stanowić pełnoprawne danie, gdyż naprawdę się nim najemy.

5. Ciasta z ciecierzycą i marchewką

 Z ciecierzycy można przyrządzić ciasto czekoladowe, ale też mniejsze przekąski. My zaproponujemy wam prosty przepis na pyszne ciasteczka z ciecierzycy i marchewki. Jeśli są tu jacyś fani marchewek, z pewnością się ucieszą z takiej przekąski.

Ten dziecinnie prosty przepis sprawi, że ten deser wyjdzie każdemu. Najpierw przygotuj sobie blachę do pieczenia, którą wystarczy wyłożyć papierem. Będzie ci potrzebny jeszcze blender.

Składniki na ciasteczka:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1 banan
  • 70 g moreli suszonych
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wsypujemy je do miski wraz z rozdrobnionymi morelami, ciecierzycą i bananem. Całość blendujemy. Jak uzyskamy już odpowiednią konsystencję, wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.

Z tak powstałego ciasta formujemy kulki, które po spłaszczeniu wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, później przekręcamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!    

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów