Podpowiadamy, jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami na oleju. Smacznego!

Sylwia Bagińska 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 24.06.2019
Na stole leży ciasto ze śliwkami na oleju
Fotografia: Shutterstock

Ciasto ze śliwkami na oleju jest nie tylko bardzo pyszne, ale także proste w wykonaniu! Już dziś wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto ze śliwkami na oleju. Smacznego!

Wykonanie ciasta ze śliwkami na oleju nie jest trudne i czasochłonne! Przygotowanie tego smakowitego deseru nie wymaga posiada żadnych zaawansowanych zdolności kulinarnych. Ciasto wykonane na oleju jest bardzo puszyste i delikatne. Obok tego smaku naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Co ciekawe do przepisów, które przygotowaliśmy, możesz użyć także innych owoców. Nie muszą to być koniecznie śliwki.

Zobacz także: Ucierane ciasto ze śliwkami to smak naszego dzieciństwa. Czy wiesz, jak je zrobić?

Ciasto ze śliwkami na oleju: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (około 350 gram),
  • Dwa jajka,
  • Cukier wanilinowy (jedna czubata łyżka),
  • Proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki),
  • Olej rzepakowy (około 1/3 szklanki),
  • Jogurt naturalny (około 3 łyżek),
  • Cukier puder (pół szklanki),
  • Szczypta soli,
  • Pokrojone na ćwiartki śliwki węgierki (około 250-300 gram).

Przygotowanie:

Ubij jajka z mikserem. Pamiętaj o dodaniu szczypty soli. Następnie powoli dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy. Ciągle ubijając dodaj jogurt oraz olej. Na koniec przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Dzięki temu ciasto będzie gęste. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do blaszki do pieczenia (najlepiej o wymiarach 20 na 20 centymetrów lub podobnych). Pamiętaj, aby powierzchnia była w miarę równa.

Umyte i osuszone pokrojone śliwki wrzucamy delikatnie do ciasta. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 55 minut.

Po ostudzeniu ciasta możemy je udekorować cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne. Smacznego!

Ciasto ze śliwkami na oleju z dodatkiem kruszonki: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Cukier (jedna szklanka),
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Trzy jajka,
  • Mąka pszenna (dwie i pół szklanki),
  • Mleko (pół szklanki),
  • Olej rzepakowy (pół szklanki),
  • Proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki),

Składniki, których potrzebujesz do wykonania kruszonki:

  • Mąką (jedna i pół szklanki),
  • Margaryna lub masło (130 gram),
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Cukier (jedna szklanka).

Dodatkowo:

Przekrojone na ćwiartki śliwki (około 350 gram).

Przygotowanie:

Na początku nastaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, funkcja góra-dół). Przygotuj także blaszkę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów) i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Następnie utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na najwyższych obrotach. Ucieraj przez pięć minut i dodaj olej oraz mleko. Przesiej mąkę, Całość przez chwilę wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki. Pamiętaj, aby powierzchnia była w miarę równo. Na to połóż obok siebie pokrojone wcześniej śliwki.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść rękoma. Dzięki temu uzyskamy sypkie okruchy, które wrzucimy na owoce.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Ciasto możemy pokroić dopiero wtedy, kiedy będzie ostudzone. Smacznego!

Zobacz także: Chcesz się cieszyć smakami lata przez cały rok? Koniecznie zrób sok z czerwonej porzeczki

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów