Podajemy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Musisz je wypróbować

Sylwia Bagińska 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Fotografia: Shutterstock

Jeśli szukasz pysznego deseru, to wypróbuj nasz przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jest szybki i niedrogi! Koniecznie wykonaj go już dziś!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to bardzo smaczny deser, którego wykonanie nie wymaga dużego budżetu. Zrobisz go też bardzo szybko – nie jest on czasochłonny! Ten smakołyk nie tylko posmakuje dzieciom, ale także dorosłym! W końcu jest świetnym dodatkiem do kawy z mlekiem lub mocnego espresso.

Zobacz także: Masz ochotę na pyszny deser? Koniecznie sprawdź przepis na kruche ciasto ze śliwkami!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką: przepis

Składniki, których potrzebujesz do ciasta:

  • Cukier puder (około 200 gram),
  • Masło (około 200 gram),
  • 4 jajka,
  • Mąka (250 gram),
  • Proszek do pieczenia (jedna płaska łyżeczka).

Składniki, których potrzebujesz do wykonania kruszonki:

  • Mąka (jedna szklanka),
  • Cukier (pół szklanki),
  • Masło (pół kostki).

Dodatkowo:

  • Śliwki węgierki (niecały kilogram)
  • Cukier puder (do dekoracji).

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować kruszonkę. Pierwszy krok to roztopienie masła. Czekamy aż ostygnie i mieszamy je z mąką i cukrem. Całość ugnieść w kulę i zawinąć folią. Wstaw do lodówki.

Dokładnie umyj i osusz śliwki, a następnie przekrój je na pół lub ćwiartki. Pamiętaj, aby z owoców usunąć pestki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj tortownicę o średnicy 25 centymetrów (może być także forma 20 na 30 centymetrów). Nie zapomnij posmarować jej masłem. Następnie zaczynamy przygotowywać ciasto.

Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Zajmie ci to minimum osiem minut. Nie przerywając ucierania, zacznij dodawać po woli po jednym jajku. Pamiętaj o odstępach czasowych (około dwóch minut). Później zacznij dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj na zmniejszonych obrotach miksera tak, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną całość.

Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj jego powierzchnię. Rozłóż śliwki (pamiętaj, ze powinny one leżeć przecięciem do góry) i posyp kruszonką. Ciasto zetrzyj na tarcę o grubych oczkach.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Po ostudzeniu ciasta należy posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Śliwki – dlaczego warto je jeść?

Śliwki to owoce, które cenione są na całym świecie nie tylko za swój pyszny smak, ale także wiele cenny właściwości odżywczych.

Zacznijmy od tego, że śliwki pozytywnie wpływają na wygląd naszej skóry. Wpływ na to ma obecność wielu witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Po te pyszne owoce warto sięgać szczególnie wtedy, gdy mamy problem z pękającymi naczynkami. Regularne spożywanie śliwek redukuje także proces starzenia się skóry.

Co ważniejsze – śliwki maja także działanie antynowotworowe. Dieta bogata w te owoce hamuje także wchłanianie złego cholesterolu. Śliwki mają więc działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo ich częste dodawanie do codziennego jadłospisu, korzystnie wpływa na cały układ nerwowy.

Zobacz także: Nie masz pomysłu na pyszny deser? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów