Obok ciasta ze śliwkami i budyniem trudno jest przejść obojętnie. Sprawdź, jak je zrobić

Sylwia Bagińska 24.09.2019 AKTUALIZACJA: 24.09.2019
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Fotografia: Shutterstock

Ciasto ze śliwkami i budyniem to idealny pomysł na deser w chłodne jesienne dni. Nie wiesz jak je zrobić? Nic nie szkodzi! W naszym artykule znajdziesz przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem.

Ciasto ze śliwkami i budyniem można jeść na okrągło. Kruche ciasto, budyń i soczyste śliwki to produkty, które uwielbia niejeden łasuch. I jeszcze ta pyszna chrupiąca kruszonka! Brzmi apetycznie? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem. Jego wykonanie nie jest zbytnio skomplikowane. Na pewno sobie poradzisz!

Zobacz także: 3 przepisy na ciasta ze śliwkami. Na który dziś się skusisz?

Ciasto ze śliwkami i budyniem: przepis

Wykonanie ciasta ze śliwkami z budyniem zajmie ci trochę czasu jednak ten smak zrekompensuje chwile spędzone w kuchni. Mamy nadzieję, że często będziesz wracać do tego przepisu. Do dzieła!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pół kilograma śliwek,
  • Cukier (około 130 gram),
  • Mąka pszenna (300 gram),
  • Jedna płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • Margaryna (200 gram),
  • Jedno jajko
  • Jedna łyżka cukru wanilinowego,
  • Jedno opakowanie budyń (najlepiej śmietankowego lub waniliowego),
  • Cukier puder do posypania (nie jest to konieczne).

Przygotowanie:

Na początku dokładnie umyj śliwki, a następnie je osusz. Owoce przekrój na ćwiartki, pamiętaj o usunięciu pestek. Następnie możesz przejść do przygotowywania ciasta.

Zacznij od pokrojenia margaryny na drobne kawałki. Wrzuć ją do miski i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Całość rozetrzyj palcami. Koniecznie na drobną kruszonkę. Dodaj jedno jajko i wszystkie składniki połącz w kulę. Włóż ją do lodówki na około pół godziny.

W międzyczasie zrób budyń. Ugotuj go zgonie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części (jedną zrób troszkę większą od drugiej). Mniejszą znów odłóż do lodówki.

Następnie przygotuj blachę. Wybierz foremkę o wymiarach 20 na 30 centymetrów i wyłóż ją papierem do pieczenia. Drugą część ciasta pokrój w plastry i ułóż je na dnie formy do pieczenia. Spód podziurkuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 189 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut.

Po upływie tego czasu na ciasto położyć śliwki i wlać budyń. Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta. Najlepiej jeśli użyjesz do tego tarki o grubych oczkach.

Ciasto pieczemy w piekarniku podgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Po wyjęciu deser możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także: Podajemy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Musisz je wypróbować 

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów