Obok ciasta z wiśniami trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Sylwia Bagińska 29.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na drewnianej desce leży ciasto z wiśniami.
Fotografia: Shutterstock

Ciasto z wiśniami jest bardzo łatwo przygotować! Co najważniejsze, nie wymagają one od nas dużego czasu oraz budżetu, a ich smak oraz wygląd jest naprawdę efektowny. Koniecznie wypróbuj nasze dwa przepisy na ciasto z wiśniami!

Ciasto z wiśniami można piec nie tylko w sezonie letnim, ale także zimą. Wystarczy, że użyjemy do tego przetworów z wiśni, między innymi dżemów i konfitur. W końcu obok tego przysmaku trudno jest przejść obojętnie. Pyszną propozycją na słodki deser z tymi owocami jest także czekoladowe ciasto z wiśniami. W tym artykule mamy dla was dwa przepisy: na ciasto z wiśniami z kruszonka, a także na ciasto z wiśniami, które nie wymaga pieczenia. Koniecznie wypróbujcie te przepisy!

Zobacz także: Nalewka z wiśni sprawdzi się jako zdrowy i smaczny napój na jesień! 

Przepis na ciasto z wiśniami z kruszonką

Składniki:

  • Wiśnie (pół kilograma)
  • Mąka pszenna (około 300 gram),
  • Mąka ziemniaczana (2 łyżeczki),
  • Proszek do pieczenia (jedna łyżeczka),
  • Cukier (pół szklanki),
  • Zimne masło (200 gram),
  • Jedno jajko,
  • Budyń waniliowy (2 opakowania),
  • Cukier (około 6 łyżek)
  • Mleko krowie lub kokosowe (850 ml),
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie umyć wiśnie, osuszyć je i pozbyć się pestek oraz szypułek. Następnie owoce należy wymieszać razem z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.

Dopiero teraz możemy zająć się przygotowaniem ciasta kruchego. Zacznij od wysmarowania masłem i wyłożeniem papierem do pieczenia prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 30 na 20 centymetrów.  Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza.

Do miski wsyp mąkę pszenną i dodaj sól, cukier, proszek do pieczenia oraz zimne masło (najlepiej jeśli wcześniej pokroisz je w kostkę). Następnie rozdrobnij wszystkie składniki, aby powstała bardzo drobna kruszonka. Możesz to zrobić mieszadłem miksera, nożem na stolnicy lub po prostu palcami. Na koniec dodaj jajko. Wszystkie produkty powinny połączyć się w jednolite ciasto, z którego trzeba uformować kulę i podzielić na dwie części.

Jedną z nich należy włożyć do zamrażarki, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć nimi blachę do pieczenia. Pamiętaj, aby ciasto ugnieść palcami na równy placek i podziurkować widelcem.

Jeśli przygotowaliśmy już ciasto, należy ugotować budyń. Do szklanki wlej około 100 mililitrów mleka (około 3/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj z proszkiem. Pozostałe mleko zagotuj z odrobiną cukru.

Rozpuszczony budyń należy wlać do garnka wtedy, gdy mleko zacznie kipieć. Od razu zacznij go energicznie mieszać – unikniesz pojawienia się grudek. Gdy powstanie gęsta, jednolita masa, należy budyń odstawić z  ognia.

Gdy mamy już przygotowane ciasto, wiśnie oraz budyń, wszystkie te produkty powinny się połączyć. Owoce (razem z sokiem, który powstał) włożyć na spód ciasta. Dopiero później wlewamy gorący budyń. Na wierzch należy zetrzeć pozostawione w zamrażarce ciasto. Dzięki temu uzyskamy pyszną kruszonkę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta można posypać je cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z wiśniami bez pieczenia

Składniki:

  • Wiśnie (około 250 gram),
  • Cukier (70 gram),
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Pokruszone biszkopty (około 3 szklanek),
  • Margaryna (200 gram),
  • Cukier puder (250 gram),
  • Śmietana 36% (500 mililitrów),
  • Łyżeczka żelatyny w proszku,
  • Serek pełnotłusty.

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie oczyścić wiśnie i je wydrylować. Dopiero teraz możemy przejść do kolejnego kroku. Rozpuść żelatynę w wodzie (pół szklanki) i odstaw do ostudzenia. Następnie należy ubij śmietanę z cukrem pudrem (200 gram). Gdy uzyskamy puszystą konsystencje należy powoli dodawać serek. Schłodzoną żelatynę dodajemy do masy.

W małym garnuszku należy rozpuścić margarynę (80 gram). Pokruszone biszkopty przekładamy do okrągłej foremki na ciasto i dodajemy łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną już margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i ubijamy w blaszce.

Na warstwę pokruszonych biszkoptów dodajemy masę serową. Całość należy odłożyć do lodówki na minimum godzinę.

W czasie chłodzenia się masy serowej, należy podgrzać wiśnie z pozostałym cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu się cukru, należy dodać mąkę ziemniaczaną  wymieszaną z wodą. Dzięki temu zmieni się konsystencja soku na bardziej gęstą. Uzyskany sos należy dodać na górę schłodzonego już ciasta.

Jeśli uwielbiasz desery z wiśniami, koniecznie sprawdź także przepis na tartę z wiśniami oraz placek z wiśniami!

Zobacz także: Nalewka z wiśni sprawdzi się jako zdrowy i smaczny napój na jesień!

Medycyna naturalna jest coraz bardziej popularna! Koniecznie dowiedz się więcej o roślinach leczniczych! 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów