Przepis na smaczne ciasto z połówkami jabłek. Poznaj ten prosty przepis!

Julita Buczek 07.10.2020
ciasto z połówkami jabłek
Fotografia: Shutterstock

Szarlotka z połówkami jabłek to bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się jego smakiem. Idealnie smakuje z czarną kawą.

Szarlotka z połówkami jabłek jest bardzo smaczna, nazywana jest także szarlotką carską. To zupełnie inne ciasto niż tradycyjna szarlotka.

Charakteryzuje się tym, że są w nich bardzo duże kawałki jabłek. Dodatkowo do przygotowania tego pysznego smakołyku można dodać cukier waniliowy czy cynamon lub kardamon.

Ciasto z połówkami jabłek - prosty przepis

Ciasto z połówkami jabłek jest bardzo smaczne, a przepis bardzo prosty. Serek homogenizowany dodany do ciasta sprawia, że jest ono miększe i puszystsze. Dodatkowo zapach wanilii świetnie komponuje się ze słodkim aromatem jabłek.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 25 dag masła,
  • 1 serek homogenizowany waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek,
  • cynamon do posypania,
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko oraz zimne masło pokrojone w wiórki.
  2. Dodać serek homogenizowany i całość zagnieść na jednolitą masę.
  3. Ciasto podzielić na połowę.
  4. Jedną połową ciasta wylepić blaszkę.
  5. Na ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w połówki. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
  6. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce.
  7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Szarlotka z połówkami jabłek z lukrem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g masła,
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 5-6 jabłek,
  • cynamon,
  • 1 cukier waniliowy,

Lukier:

  • 3 łyżki mleka,
  • aromat cytrynowy,
  • 18 łyżek cukru pudru,

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać i pokroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Wszystkie składniki do ciasta powinny być schłodzone.
  3. Mogę należy przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do miski dodać skrojone masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać serek homogenizowany oraz jajko
  4. Ugnieść ciasto.
  5. Ciasto podzielić na dwie części.
  6. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na spód foremki.
  7. Na cieście ułożyć jabłka w równych odstępach. Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
  8. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka w foremce. Ciasto lekko docisnąć do jabłek oraz brzegów formy.
  9. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie lukru:

  1. Do małej miski wlać mleko i aromat cytrynowy.
  2. Dodać cukier puder.
  3. Wszystko należy utrzeć do uzyskania lukru.

Wypróbujesz ten przepis?

Zobacz także: Ratafia - pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów