Ciasto z pigwą na 3 sposoby! Na który ty się skusisz?

Julita Buczek 04.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
ciasto z pigwą
Fotografia: Shutterstock

Jeśli szukasz interesującego cię przepisu, koniecznie wypróbuj te z poniższego artykułu. Z pewnością znajdziesz inspiracje na to, co możesz wykonać z pigwy!

Pigwa to tego typu owoc, którego nie możemy jeść na surowo. Najlepiej będzie, jeśli dodasz pigwę jako dodatek. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciast! Mamy dla was kilka przepisów, sprawdźcie sami.

Zobacz też:  6 przepisów na konfiturę z pigwą! Na pewno przypadną ci do gustu

Ciasto z pigwą

Przygotowanie ciasta swoim procesem przypomina przygotowanie szarlotki, dlatego z pewnością każdy sobie z tym poradzi.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg owoców pigwy (ok. 850 g po obraniu)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 8 pełnych łyżek cukru
  • 350 + 100 ml wody
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem a następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki masło oraz jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszy kawałek wkładamy do zamrażarki a większym wykładamy spód i boki formy na tartę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  2. Pigwy obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w drobną kostkę lub miksujemy pulsacyjnie w malakserze do momentu, aż uzyskamy drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pigwę, cynamon, imbir oraz 100 ml wody.
  3. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  4. Budynie oraz cukier łączymy z pozostałą wodą i dodajemy do miękkich owoców. Gotujemy do chwili aż masa zgęstnieje i odstawiamy ją na około 30 minut w chłodne miejsce (np. na balkon) aby ostygła. Schłodzoną masę przekładamy na przygotowane wcześniej ciasto, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też: Nalewka z pigwy - 4 łatwe przepisy

Czekoladowe ciasto z pigwą

Jeśli jesteście fanami czekolady, koniecznie wypróbujcie przepis na czekoladowe ciasto z pigwą. Te dwa przeciwstawne do siebie smaki przypadną do gustu niejednemu smakoszowi!

Składniki:

Na pigwowy kompot:

  • 2 dorodne pigwy
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody

Na czekoladowe ciasto:

  • 70 g cukru
  • 80 g czekolady
  • 20 g mąki
  • 50 g kakao
  • 3 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki śmietany 36%

Przygotowanie:

  1. Z wody, cukru oraz rozciętej wzdłuż wanilii przygotować syrop.
  2. Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki.
  3. Na wrzący syrop wrzucić pigwę i cytrynę. Gotować do miękkości.
  4. Pigwę wyjąć, odcedzić i odstawić. Syrop wykorzystać do przygotowania napoju, rozcieńczając go przegotowaną wodą do oczekiwanej słodyczy.
  5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Odstawić.
  6. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę. Dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę i mieszać. Na koniec dodać śmietanę.
  7. Białka ubić na sztywną pianę.
  8. Do ciasta dodać 1/3 piany z białek, łyżkę mąki i kakao, wymieszać. Dodać kolejną porcję piany, mąkę i kakao. Postępować dalej do wyczerpania składników.
  9. Do ciasta dodać kawałki odsączonej pigwy.
  10. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160°C przez 45-50 minut.

Zobacz też: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!

Ciasto z pigwą i orzechami

Ciasto z pigwą i orzechami to świetny pomysł na deser, ten szybki przepis wykonasz w krótkim czasie, a ciasto z pewnością ucieszy domowników!

Składniki:

  • 60 dag  mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 margaryna,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder,
  • pigwa  – około 7-8 owoców,
  • 3 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy nadzienie z pigwy. Ja wykorzystałam jako nadzienie startą i zasypaną cukrem pigwę na sok. Dodatkowo tylko dodałam jabłka, razem to poddusiłam  z ½ szklanki wody około 20 minut i nadzienie było gotowe. Ale oczywiście można zrobić nadzienie z surowej pigwy. Pigwę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy 4 łyżki cukru, obrane i starte jabłka, ½ szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Tak przygotowane nadzienie studzimy.
  2. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę  i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, jajko, cukier, proszek do pieczenia,   mleko i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część musi być większa, a druga mniejsza. Większą rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy nadzienie z pigwy. Do drugiej  części ciasta dajemy kakao, wyrabiamy chwilkę aby kakao połączyło się z ciastem i ścieramy na tarce na ciasto z owocami. Na koniec posypujemy rozkruszonymi orzechami i pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku około 45 -50 min.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów