Ciasto z czereśniami – 3 przepisy, które koniecznie musisz wypróbować

Sylwia Bagińska 11.06.2019 AKTUALIZACJA: 11.06.2019
Na stole leży ciasto z czereśniami
Fotografia: Shutterstock

Ciasto z czereśniami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Zrobisz je nie tylko w sezonie letnim! Tym deserem możesz cieszyć się cały rok – wystarczy, że masz przetwory z czereśni na zimę. Zebraliśmy kilka prostych przepisów, które warto wypróbować już dziś!

Czereśnie to owoce, które powinniśmy wprowadzać do swojej codziennej diety. Nie tylko są pyszne i ładnie się prezentują, ale także posiadają wiele cennych wartości odżywczych.

Zobacz także: Obok ciasta z wiśniami trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Te niepozorne owoce aż w 80% składają się z wody. Znajdziemy w nich wiele witamin oraz minerałów. Dlatego po czereśnie należy sięgać jak najczęściej.

Witaminy i minerały, które znajdziemy w czereśniach to między innymi:

Ciasto z czereśniami i budyniem: przepis

Składniki, których potrzebujesz do ciasta:

  • Mąka pszenna (2,5 szklanki),
  • Masło (250 gram),
  • Cukier (10 łyżek),
  • Trzy żółtka,
  • Proszek do pieczenia (dwie łyżeczki),
  • Kwaśna śmietana (dwie łyżeczki).

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania masy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • Mleko (3 szklanki).

Dodatkowo:

  • Czereśnie (pół kilograma),
  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj schłodzone masło i szybko rozetrzyj je dłońmi i dodaj do mąki.

Ciasto należy podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną z nich włóż do zamrażalnika, a drugą schładzaj w lodówce. W tym czasie możesz zacząć wykonywać masę.

Ugotuj dwie szklanki mleka. W pozostałej szklance rozprowadź waniliowy budyń. Wlej go do gotującego się do mleka i mieszaj do czasu aż zgęstnieje.

Formę do pieczenia obłóż papierem i włóż na nie schłodzone ciasto. Rozprowadzamy jeszcze ciepły budyń, a następnie wysypujemy oczyszczone i wydrylowane już czereśnie. Na całość zetrzyj jeszcze schłodzone w zamrażalniku ciasto. Zrób to na tarce o grubych oczkach.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z czereśniami i galaretką

Słodkie czereśnie i orzeźwiająca galaretka to bardzo smaczny duet. Do tego biszkopt i mamy idealne zestawienie. Koniecznie wypróbuj to połączenie:

Składniki, których potrzebujesz do wykonania biszkoptu:

  • 4 jajka,
  • Mąka pszenna (pół szklanki),
  • Mąka ziemniaczana (pół szklanki),
  • Cukier (około3/4 szklanki),
  • Proszek do pieczenia (jedna łyżeczka),
  • Woda (około 2 łyżek).

Składniki, którzy potrzebujesz do masy:

  • Śmietana 30% (około 0,5 litra),
  • Śmietana-fix (2 opakowania),
  • Cukier puder (4 łyżki).

Dodatkowo:

  • Wydrylowane czereśnie ,
  • Galaretka czereśniowa (2 opakowania).

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną (pamiętaj, aby wcześniej przesiać je na sitku) i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do dużej blaszki (25 na 40 centymetrów) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez 30 minut.

W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do niej cukier puder i śmietankowe-fixy. Masę wkładamy na ostudzony upieczony już biszkopt. Na ubitej śmietanie układamy czereśnie.

Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Gdy stężeją wylewamy ja na poukładane czereśnie. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Ciasto z czereśniami z kruszonką: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Wydrylowane czereśnie (około pół kilograma),
  • Mąka (3 szklanki),
  • Cukier (2 łyżki),
  • 5 żółtek,
  • Proszę do pieczenia (2 łyżeczki),
  • Margaryna (około 250 gram).

Składniki na kruszonkę:

  • Margaryna (100 gram),
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Cukier (3/4 szklanki),
  • Mąka pszenna (pół szklanki).

Przygotowanie:

Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia  i przesiej do miski. Dodaj do tego kostkę margaryny, pięć żółtek oraz cukier. Zagnieć ciasto, a następnie wyklej nim blachę o wymiarach 20 na 30 centymetrów.

Oczyszczone i wydrylowane już czereśnie wykładamy na ciasto, a z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią owoce.

Całość wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę – należy na sztywno ubić mikserem 5 białek. Pod koniec dodawaj cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj do ciasta pod koniec pieczenia.

Zobacz także: 3 przepisy na ciasto z porzeczkami, które pokochasz! Wypróbuj je już dziś!

Zagłosuj

Co jesz na kolację?

Liczba głosów:

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów