3 proste przepisy na ciasto z cukinii. Wybierzesz z czekoladą, czy orzechami i cynamonem?

Ciasto z cukinii z czekoladą w kawałkach na stole, obok kostki czekolady i kwiat cukinii
Fotografia: Shutterstock

Ciasto z cukinii to pyszny, niskokaloryczny i bardzo zdrowy deser! Podpowiadamy 3 przepisy na smaczne ciasto z cukinii. Wybierzesz z czekoladą, czy z orzechami i cynamonem?

W kuchni naszych babć wszystkie produkty miały swoje miejsce. Mało kto spodziewał się wówczas, że warzywa mogą przydać się do zrobienia… ciasta. A jednak! Obecnie w kuchni coraz chętniej sięgamy po warzywa, żeby przygotować pyszne, zdrowe i niskokaloryczne desery. Do tego właśnie doskonale sprawdza się cukinia. Ciasto z cukinii jest pyszne, syte, a do tego doskonale zaspakaja zapotrzebowanie na słodycze. Można je zrobić z dodatkiem cynamonu lub nawet czekolady. Która wersja trafi do twoich kubków smakowych?

Zobacz także: Dżem z cukinii brzmi absurdalnie? Wypróbuj nasz przepis!

Cukinia – właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Cukinia to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Ma wiele cennych właściwości odżywczych. Doskonale sprawdzi się także w diecie diabetyków. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

  • Jest bogatym źródłem witamin C, K, PP i B1 oraz beta karotenu.
  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Jest bogata w magnez, potas oraz żelazo.
  • Odkwasza organizm.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Pomaga przy wrzodach żołądka.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Poprawia pracę mózgu.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu wzrokowego.
  • Ma bardzo mało kalorii, w związku z czym doskonale sprawdzi się na różnych dietach, np. diecie dr Dąbrowskiej.
  • Wzmacnia krzepliwość krwi.

Zazwyczaj cukinię stosujemy w wytrawnych daniach. Zastosowanie tego warzywa w cieście jest jednak rewelacyjnym pomysłem. Podpowiadamy dwa proste sposoby.

Zobacz także: Rozgrzewający krem z cukinii na rosole. Smak i zdrowie na talerzu

Ciasto z cukinii – klasyczny przepis

Na początek podpowiadamy najprostszy przepis na klasyczne ciasto z cukinii.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Od cukinii odcinamy końcówki. Następnie ścieramy warzywo na tarce o małych oczkach. Cukinię przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć soki.

W jednej misce łączymy wszystkie suche produkty z dodatkiem szczypty soli. Odsączoną cukinię miksujemy natomiast z masłem oraz jajkami. Następnie wszystkie składniki łączymy z sobą i tworzymy jedną masę.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w 280 stopniach.

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Ciasto z cukinii z czekoladą

Wielu z nas nie wyobraża sobie deserów bez czekolady. Okazuje się, że można połączyć zdrowie i smak na talerzu i stworzyć pyszne czekoladowe ciasto z cukinii.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej lub owsianej
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki kakao
  • 15 daktyli
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu

Masło i jajka wyciągamy z lodówki, żeby nieco się ociepliły. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę. Od cukinii odcinamy końcówki. Trzemy na tarce o małych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar soku z warzywa.

W misce mieszamy kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. W osobnej misce miksujemy cukinię z jajkami oraz masłem. Dodajemy do tego rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i mieszamy. Daktyle miksujemy osobno z bananem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w 280 stopniach.

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Ciasto z cukinii z cynamonem i orzechami

Na koniec coś dla tych, którzy nie przepadają za czekoladą, ale nie mają ochoty na klasyczne wypieki. Cynamon i orzechy to połączenie idealne, które zawsze sprawdza się w deserach.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej lub owsianej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Od cukinii odcinamy końcówki i ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Następnie przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, żeby ją odsączyć.

W jednej misce łączymy suche składniki, wraz z orzechami. W osobnej ubijamy jajka z cukrem pudrem i masłem. Następnie dokładamy do tego cukinię i mieszamy. Mokre i suche składniki łączymy ze sobą, mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach. Po ostudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem i orzechami.

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów