Ciasto z brzoskwiniami. Poznaj prosty przepis na efektowne ciasto!

Julita Buczek 02.09.2020
ciasto z brzoskwiniami
Fotografia: Shutterstock

Prosty i szybki przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń jest banalnie proste. Może być to dodatek do kawy lub smaczne śniadanie na słodkie.

To klasyczne ciasto brzoskwiniowe świetnie sprawdzi się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na wykwintne wypieki. Prosty przepis sprawdzi się, kiedy zależy nam na czasie i nie ma w naszej lodówce zbyt wielu składników. Puszyste i lekkie ciasto może być bardzo smacznym deserem po obiedzie lub jako słodkie śniadanie.

Ciasto brzoskwiniowe - prosty przepis

Poznaj przepis na szybkie ciasto brzoskwiniowe. Zrobisz je bardzo szybko z łatwo dostępnych składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Lekkie i bardzo puszyste ciasto z brzoskwiniami to idealny dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła,
  • 5 średnich jajek,
  • około 3/4 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 brzoskwinie

Przygotowanie:

  1. Do dużego naczynia wsyp 3/4 szklanki cukry. Dodatkowo wbij 5 jajek. Cukier ubij z jajkami mikserem na wysokich obrotach. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, a masa musi być jednolita i puszysta.
  2. Masło należy roztopić i dodać do jajek ubitych z cukrem. Po dodaniu do miski masła, całość należy znowu ubić mikserem na wysokich obrotach.
  3. Opcjonalnie można dodać kilka kropel olejku zapachowego. Całość dokładnie zmieszać.
  4. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Całość powoli wymieszać.
  5. Tak przygotowane ciasto przelać do formy.
  6. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce.
  7. Do nagrzanego do 180C piekarnika włożyć blaszkę z zawartością na około 50 minut.

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - szybki przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 2 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka lub kilka świeżych brzoskwiń,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

  1. Mąkę należy dokładnie przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy. Całość dokładnie zagnieść.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć kawałek ciasta i wykleić nim formę do pieczenia.
  3. Oba budynie oraz mąkę ziemniaczaną rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z odrobiną cukry. Na gotujące się mleko wlać budyń i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód ciasta.
  4. Brzoskwinie należy odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie należy wyłożyć na masę z budyniu. Na wierzchu umieścić resztę ciasta.
  5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 50 minut.

Wypróbujesz ten prosty przepis?

Zobacz także: Prosty i sprawdzony przepis na krokiety z kapustą i grzybami. Zobacz, jak zrobić ten pyszny obiad!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów