Ciasto na pizzę to nie taka prosta sprawa. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę upieczone z sosem do pizzy i składnikami na drewnianej desce
Fotografia: Shutterstock

Ciasto na pizzę wydaje się proste w przygotowaniu, ale bez dobrego przepisu ani rusz! Podpowiadamy prosty przepis na ciasto na pizzę, dzięki któremu smakiem przeniesiesz się do Włoch.

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Choć pochodzi z Włoch, każdy kraj ma swój indywidualny sposób na jego przygotowanie. Jedni wolą pizzę na grubym cieśnie, inni na tradycyjnym cieniutkim. Jedni wolą typową, klasyczną Margeritę, inni pizzę z dużą ilością mięsa. Nieważne jednak, co zdecydujemy się na nią położyć, najważniejsze jest ciasto. A dobre ciasto na pizzę to nie jest taka prosta sprawa w przygotowaniu. My jednak mamy swój sprawdzony sposób. Podpowiadamy prosty przepis na ciasto na pizzę, dzięki któremu smakowo przeniesiesz się do ciepłej Italii.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Ciasto na pizzę

Pizza domowa niejedno ma imię. Wszyscy doskonale pamiętamy pizze robione przez nasze mamy, na grubym cieście. Były z pewnością pyszne, ale nie miały za dużo wspólnego z tradycyjną, włoską pizzą.

Każda pani domu próbowała już zapewne wielu różnych ciast na pizzę. Choć przepis na to klasyczne włoskie danie wydaje się być banalny, diabeł tkwi w szczegółach. Bez odpowiednich składników i kilku tricków naprawdę trudno jest przyrządzić ciasto idealne.

Składniki na ciasto do pizzy dla 4 osób:

  • 20 g drożdży
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Droższe zalewamy ciepłą wodą i wsypujemy do nich cukier. Mieszamy, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na około 10 minut.

Mąkę i sól mieszamy. Dolewamy do tego oliwę i przygotowaną wodę z drożdżami. Zagniatamy na jednolite ciasto, wkładamy do dużej miski i przykrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na około 1 godzinę, żeby ciasto nam wyrosło.

W tym czasie możemy na spokojnie przygotować sobie sos do pizzy i składniki, które chcemy na nią wyłożyć.

Zobacz także: Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Pizza: jak piec?

Gdy ciasto będzie gotowe, możemy je podzielić lub rozwałkować w całości. Wszystko zależy od tego, jak duże pizze chcemy mieć i – ile smaków.

Ciasto układamy na okrągłej lub kwadratowej blaszce tak i rozwałkowujemy tak, żeby było cieniutkie. Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę. Ciasto na pizzę zawsze można zamrozić, żeby potem mieć gotowe na kolejną pizzę i nie czekać znów, aż urośnie.

Na gotowe ciasto wylewamy sos i układamy na nim składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 20 minut.

Zobacz także: Tarta ze szpinakiem – 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Ciasto na pizzę fit – pizza pełnoziarnista

Tradycyjna pizza ma oczywiście dużo kalorii. W sieci pełno już jest zamienników, które sprawiają, że pizza jest mniej kaloryczna i zdrowsza. Tego typu zamiennikiem może być np.: pizza z kalafiora. Jeżeli jednak nie lubicie aż tak wymyślnych dań, podpowiadamy nieco zdrowszą wersję tradycyjnego ciasta na pizzę.

Składniki na ciasto na pizzę pełnoziarnistą dla 4 osób:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej (razowej lub orkiszowej)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do rozpuszczenia na około 10 minut.

W dużej misce mieszamy suche składniki. Dolewamy do nich oliwę i przygotowany roztwór z drożdży. Odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta można przyrządzić 4 o średnicy ok. 25 cm. Właśnie na mniej więcej takie placki rozwałkowujemy podzielone na części ciasto.

Na każdy placek wykładamy składniki i pieczemy w temperaturze 250 stopni przez około 20 minut.  

Zobacz także: Tego nie jedliście! Pizza z bakłażanem jest bardzo smaczna

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów