Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z pysznymi i zdrowymi dodatkami

Lucyna Juchiewicz 26.06.2020 AKTUALIZACJA: 26.06.2020
Ciasto marchewkowe dla cukrzyków
Fotografia: Shutterstock

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z jabłkiem, gorzką czekoladą, orzechami, rodzynkami lub żurawiną, ale bez dodatku cukru? Tak! Pachnące cynamonem, wilgotne, a przede wszystkim bardzo smaczne! Sprawdź nasze oryginalne przepisy!

Zamienniki w cieście marchewkowym dla cukrzyków

Dlaczego dla diabetyków opracowuje się specjalne przepisy na ciasta? Są ku temu co najmniej trzy powody. Powinny one mieć niski indeks glikemiczny (IG), zawierać niewielkie ilości cukrów prostych oraz charakteryzować się niską kalorycznością.

W cieście marchewkowym zamienimy więc tradycyjną mąkę pszenną (IG 90) na mąkę orkiszową razową (IG 45), a biały cukier (IG 70) na stewię (IG 0) lub ksylitol (IG 8).

Dzięki takiej zamianie, a także dzięki dodatkowi zdrowych składników (jak marchew, jabłko, rodzynki, orzechy włoskie, gorzka czekolada czy suszona żurawina) możemy stworzyć ciasta bez cukru, które są mało kaloryczne i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, a więc są bezpieczne dla cukrzyków.

Co więcej, są to wypieki, których smak w niczym nie odbiega od innych, „zwykłych” ciast.

Zobacz także:Ciasta dla cukrzyka. Trzy przepisy na pyszne i zdrowe wypieki

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z orzechami włoskimi i rodzynkami

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich to prawdziwy rarytas dla tych, którzy lubią wilgotne wypieki i bakalie. Jego wykonanie jest w dodatku bardzo proste i zajmuje niewiele czasu!

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki startej marchewki
  • 5 jajek
  • Szklanka razowej mąki orkiszowej
  • Pół szklanki oleju
  • 3 łyżki stewii
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodając kolejno jajka, mąkę orkiszową, słodzik, proszek do pieczenia, olej i marchewkę. Na koniec wsypujemy bakalie i cynamon.

Uzyskane w ten sposób ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200º C na godzinę lub też do suchego patyczka.

Zobacz także: Dekoracje na tort komunijny w kilku najpiękniejszych odsłonach

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z żurawiną i gorzką czekoladą

Dodatki marchewki i żurawiny w cieście marchewkowym dla cukrzyków sprawiają, że zawiera ono sporą ilość błonnika, karetonoidów, witaminy C, antycyjanów i folianów.

To aktywne przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami cywilizacyjnymi. Gorzka czekolada jest z kolei doskonałym źródłem magnezu, a przy tym ma znacznie niższy indeks glikemiczny (IG 25) od mlecznej czekolady (IG 49).

Potrzebne składniki:

  • Kilogram marchewki
  • 6 jajek,
  • 5 łyżek razowej mąki orkiszowej
  • 100 g ksylitolu
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka zmielonych goździków
  • Łyżeczka kardamonu
  • Szczypta soli

Sposób wykonania:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Jajka ubijamy z ksylitolem na kremową, sztywną masę i na koniec dodajemy przyprawy korzenne, mąkę i otręby.

Teraz dorzucamy startą czekoladę, żurawinę oraz marchewkę. Przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C.

Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160º i pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka.

Zobacz także: Dekoracje z owoców na tort. Sprawdź nasze smakowite inspiracje!

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z jabłkami

Jabłka w cieście marchewkowym dla cukrzyków dodają nie tylko smaku, ale także zapewniają odpowiednią dostawę błonnika. Sprawiają, że placek jest przyjemnie wilgotny i lekki.

Potrzebne składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki
  • Szklanka razowej mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżka stewii
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli

Sposób wykonania:

Ścieramy marchewkę na tarce o małych oczkach. Roztapiamy masło i wsypujemy do niego cynamon i kakao. Lekko studzimy uzyskaną masę, a następnie dodajemy do niej żółtka i stewię. Mieszamy.

Do osobnej miski wsypujemy startą marchew, mąkę i przygotowaną wcześniej mieszankę. Dokładnie mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy ubite ze szczyptą soli białka.

Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można do niego dodać trochę mleka (krowiego lub roślinnego). Uzyskane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę jabłko.

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków z dodatkiem jabłka pieczemy w 180º C około 30 minut lub do suchego patyczka.

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów