Ciasto jogurtowe ze śliwkami to prawdziwa pychotka. Sprawdź, jak je zrobić!

Sylwia Bagińska 18.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Fotografia: Shutterstock

Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo łatwo przygotować. Co najważniejsze, ten pyszny deser nie jest też czasochłonny. Jego wykonanie nie zajmie ci dużo czasu. Koniecznie wypróbuj już dziś nasz przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami.

Wykonanie ciasta jogurtowego ze śliwkami jest naprawdę bardzo proste! Przygotowanie tego deseru nie wymaga też żadnych zaawansowanych zdolności kulinarnych! Pamiętajcie, że możesz je przygotować nie tylko w okresie letnim, ale przez cały rok. Wystarczy, że użyjecie do tego mrożonych śliwek lub przetworów z tego owocom. Nic więc dziwnego, że smakiem tego deseru chcemy cieszyć się cały rok! Ta słodka przekąska jest pyszna. Już dziś wypróbuj nasz przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami! 

Zobacz także: Nie masz pomysłu na pyszny deser? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami! 

Ciasto jogurtowe ze śliwkami: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Jogurt naturalny pełnotłusty (2 kubeczki po 150 gram),
  • Pokrojone na małe kawałeczki śliwki (około 300 gram),
  • 3 jajka,
  • Cukier (1 szklanka),
  • Olej słonecznikowy (150 mililitrów),
  • Mąka (2 szklanki),
  • Proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki),
  • Cukier wanilinowy (1 opakowanie).

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować tortownicę (średnica 25 centymetrów) - posmarujesz ją masłem i położysz papier do pieczenia. Pamiętaj także, żeby nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Kolejny krok to wymieszanie w dużej misce jogurtu z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodaj do tego olej, a następnie przesiej do tego mąkę oraz proszek do pieczenia.

Do całości dodaj pokrojone w małe kawałeczki śliwki i połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wlej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Całość pieczemy przez 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek, który wsadzimy do ciasta po wyjęciu będzie suchy.

Po ostudzeniu ciast jogurtowego ze śliwkami można go ozdobić cukrem pudrem.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki mają wiele cennych właściwości odżywczych. Wielu z nas nie docenia zdrowotnych walorów tych owoców.

Zacznijmy od tego, że śliwki korzystnie wpływają na nasza urodę – wpływ na to ma obecność wielu witamin, między innymi witaminy A, C, E, oraz B6 i K, a także kwasu chlorogenowego, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz błonnika. Po te owoce warto sięgać szczególnie wtedy, kiedy mamy problem z pękającymi naczynkami. Co ciekawsze, śliwki redukują także proces starzenia się skóry.

 Badania naukowe potwierdzają także, że regularne spożywanie śliwek, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Warto wspomnieć także o tym, że częste spożywanie śliwek niszczy komórki nowotworowe. Dieta boga w śliwki hamuje także wchłanianie „złego” cholesterol, ma także działanie przeciwmiażdżycowe i pozytywnie działa na układu nerwowy.

Warto więc sięgać po te owoce nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok!

Zobacz także: Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów