2 przepisy na ciasto góra lodowa - oryginalne i bez pieczenia. Wypróbuj oba!

Katarzyna Leszczyńska 23.04.2020 AKTUALIZACJA: 23.04.2020
Ciasto góra lodowa podczas pieczenia - czekolada, kakao, mleko w proszku
Fotografia: Shutterstock

Ciasto góra lodowa cieszy się ogromną popularnością, choć jest nieco czasochłonne! Wygląda i smakuje jednak rewelacyjnie! Podpowiadamy dwa przepisy: tradycyjny i bez pieczenia.

Są takie przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Czasami możemy nawet nie wiedzieć, że znamy daną potrawę lub ciasto, a po zapoznaniu się z recepturą okazuje się, że faktycznie, jest to coś dobrze nam znanego. Niektóre nazwy brzmią bowiem dość egzotycznie, a okazuje się, że z tych przepisów korzystały jeszcze nasze babcie. Takim ciastem jest góra lodowa. Pod tą intrygującą nazwą kryje się bogaty w smak łakoć, który można zrobić na różne sposoby. Podpowiadamy dwa. Tradycyjny przepis na ciasto góra lodowa oraz przepis na ciasto góra lodowa bez pieczenia.

Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą

Ciasto góra lodowa – co to takiego?

Zanim jednak przejdziemy do samych receptur, warto zdać sobie sprawę, skąd tak naprawdę wzięło się ciasto góra lodowa wśród polskich przepisów i czym w ogóle jest.

Mówi się, że ciasto góra lodowa swoje korzenie ma na Śląsku. Choć trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, pewne jest jedno – jest to smakołyk idealny dla fanów mleka w proszku. Dlaczego? Otóż podstawą tego ciasta jest właśnie mleko w proszku, z którego robi się polewę.

Ciasto góra lodowa jest bogate w smak, bowiem poza mlekiem w proszku to przekładany kakaowy biszkopt z dodatkiem odrobiny kwaskowatych powideł lub dżemu oraz budyniowego kremu. Nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze nieziemsko wygląda, w związku z czym często gości na naszych stołach. A oryginalny wygląd zapewniają mu biszkopty, które delikatnie wciskamy, żeby sprawiały wrażenie górek i dolinek.

Zobacz także: „Anielskie ruchańce” są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa

Ciasto góra lodowa – przepis na biszkopt

Przygotowywanie góry lodowej należy zacząć oczywiście od upieczenia biszkoptu. Dopiero, gdy go ostudzimy, możemy przekładać go masą. Podpowiadamy przepis na ciasto góra lodowa krok po kroku.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy bo jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Potem powoli dodajemy ją do ubitej masy, tym razem mieszając już delikatnie szpatułką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 170 stopniach, w termoobiegu, przez około 30-35 minut – sprawdź, czy ciasto już nie jest surowe długą wykałaczką, jeżeli będzie się przyklejać, potrzymaj jeszcze w piekarniku.

Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika. Rzuć blaszką o podłogę z wysokości około 50 cm, a następnie włóż do wyłączonego piekarnika i uchyl drzwiczki. W ten sposób ostudź biszkopt. Dzięki temu ciasto nie opadnie.

Zobacz także: Biszkopt z truskawkami – mamy kilka przepisów do wypróbowania!

Ciasto góra lodowa – przepis

Gdy już masz przygotowany biszkopt, śmiało możesz przyrządzić całe ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy
  • 2 szklanki mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g mleka w proszku
  • ½ szklanki zaparzonej kawy (bez fusów, najlepiej rozpuszczalna)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów ze sklepu
  • Powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Jedną szklankę mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy 100 g cukru i cukier wanilinowy i gotujemy. Drugą szklankę mleka wlewamy do miski i łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Taką miksturę wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Kostkę masła ucieramy mikserem i następnie powoli dodajemy do niej ostudzony budyń. Miksujemy, aż powstanie gładka konsystencja.  

Drugą kostkę masła rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem wody i 100 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do takiej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy, aż będzie gładka konsystencja.

Ostudzony biszkopt kroimy na dwie połowy. Pierwszą z nich kładziemy na paterze i nasączamy połową ostudzonej kawy. Smarujemy powidłami śliwkowymi (na oko, mniej więcej pół słoiczka), a następnie wykładamy na wierzch połowę kremu budyniowego. Na to kładziemy drugą część biszkoptu. Nasączamy pozostałą kawą i wykładamy pozostałą część kremu.

Biszkopty z opakowania dzielimy na połówki i delikatnie wciskamy w krem, ustawiając do góry i tworząc równe rzędy. Masło z mlekiem w proszku dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao, do drugiej jeszcze łyżkę mleka w proszku. Tak przygotowanymi polewami polewamy na przemian ciasto.

Całość wkładamy na noc do lodówki.

Zobacz także: Murzynek – sprawdzony przepis na pyszne i łatwe ciasto!

Ciasto góra lodowa bez pieczenia

Jeżeli nie masz za dużo czasu, zawsze możesz przyrządzić ciasto góra lodowa bez pieczenia. Jak? Podpowiadamy!

Składniki:

  • Masa budyniowa jak z przepisu wyżej
  • Dwie polewy jak z przepisu wyżej
  • 2 duże paczki herbatników kakaowych
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów ze sklepu

Sposób przygotowania:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na nim część herbatników, jeden koło drugiego. Wylewamy na nie większą część masy budyniowej. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem. Okrągłe biszkopty dzielimy na połówki i układamy w rządkach do góry na wierzchu. Polewamy je na zmianę polewą kakaową i polewą z samym mlekiem w proszku. Wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów